Ανακύκλωση

Φωτογραφίες

 

Στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, οι μαθητές της τάξης μας, συγκεντρώσαμε εκατοντάδες κουτάκια αλουμινίου. Κάποια στιγμή τα πήγαμε σε μηχάνημα ανακύκλωσης. Τα χρήματα που πήραμε τα αφιερώσαμε -με όλη μας την αγάπη- στο

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Γιώργος - Βασίλης - Αλέξανδρος
Ανακύκλωση - Γενικές Πληροφορίες

Ανακύκλωση απορριμμάτων είναι η διαδικασία με την οποία επαναχρησιμοποιείται ένα μέρος ή ολικά οτιδήποτε αποτελεί έμμεσα ή άμεσα αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και το οποίο στην μορφή που είναι δεν αποτελεί πλέον αγαθό για τον άνθρωπο. Στην διαδικασία αυτή συνήθως τα απορρίμματα μετατρέπονται σε πρώτες ύλες από τις οποίες παράγονται νέα αγαθά.
Μέρος της διαδικασίας της ανακύκλωσης είναι και η μετατροπή βλαβερών για το περιβάλλον υλικών σε λιγότερο ή και καθόλου βλαβερά. Με τον τρόπο αυτό γίνεται ομαλότερα η επανένταξή τους στο φυσικό περιβάλλον το οποίο ουσιαστικά ολοκληρώνει την διαδικασία την ανακύκλωσης με φυσικό τρόπο. Παράδειγμα μιας τέτοιας περίπτωσης είναι η μετατροπή οικιακών λυμάτων σε τέτοια μορφή ώστε να είναι λιγότερο βλαβερά σε αντίθεση με την κατευθείαν εναπόθεσή τους π.χ. στην θάλασσα.
 

Ανακυκλώσιμα Προϊόντα

Μεγάλες οικιακές συσκευές (ψυγεία, πλυντήρια κλπ.),
Μικροσυσκευές που διευκολύνουν τη ζωή (κλιματιστικά, φωτιστικά είδη, συσκευές τηλεπικοινωνίας κλπ.)
Προϊόντα εικόνας και ήχου
Εξοπλισμός πληροφορικής
Ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά εργαλεία και παιχνίδια
Ιατροτεχνολογικά προϊόντα
Όργανα παρακολούθησης και ελέγχου
Συσκευές αυτόματης διανομής
Ηλεκτρονικοί υπολογιστές
Καταλύτες εξάτμισης οχημάτων
Φαγητά (λίπασμα)
Χαρτί
Πλαστικό
Αλουμίνιο
Γυαλί
Ελαστικά Αυτοκινήτων
Μπαταρίες

 

Οφέλη

Η ανακύκλωση μειώνει την κατανάλωση πρώτων υλών και την χρήση ενέργειας  καθώς και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Η ανακύκλωση αποτελεί μια βασική έννοια της σύγχρονης διαχείρισης των αποβλήτων. Τα ανακυκλώσιμα υλικά, αποκαλούμενα επίσης "recyclables" ή "recyclates", μπορούν να προέλθουν από πολλές πηγές, συμπεριλαμβανομένων των σπιτιών, των δημόσιων υπηρεσιών και των βιομηχανιών.
Περιλαμβάνουν το γυαλί, το χαρτί, το αλουμίνιο και άλλα μέταλλα όπως ο χαλκός και ο σίδηρος, την άσφαλτο, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα πλαστικά. Οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές πρέπει να ανακυκλώνονται όχι μόνον γιατί η τοποθέτηση τους σε χώρους ταφής απορριμμάτων επιβαρύνει το περιβάλλον αλλά και γιατί βλάπτει την υγεία μας.
Τα βιοδιασπάσιμα απόβλητα, όπως τα υπολείμματα τροφίμων ή τα απόβλητα κήπων και καλλιεργειών, είναι επίσης ανακυκλώσιμα με τη βοήθεια μικροοργανισμών μέσω της λιπασματοποίησης (κομποστοποίησης) ή της αναερόβιας χώνευσης.

Σήμερα η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς την ανακύκλωση. Ένας λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν για τους πολίτες και τις εταιρίες κίνητρα να συμμετέχουν σε προγράμματα ανακύκλωσης.
Η ιστορία της ανακύκλωσης άρχισε την εποχή του Χαλκού. Τότε έλιωναν τα μεταλλικά αντικείμενα έτσι ώστε αυτά να μπορούν να παράγουν νέα προϊόντα. Η κατάσταση άλλαξε με την αλματώδη πρόοδο της βιομηχανίας που έκανε την ανακύκλωση πιο δύσκολη.  Στις Η.Π.Α η βιομηχανία της ανακύκλωσης αντιπροσωπεύει 236 δισεκατομμύρια δολάρια,1,1 εκατομμύρια μισθωτούς και 5600 επιχειρήσεις. Ο Μπαράκ Ομπάμα καθιέρωσε τη  'Μέρα της Ανακύκλωσης' στις 25 Νοεμβρίου (από το 2009).

Σημασία της ανακύκλωσης

Μειώνονται τα απορρίμματα και τα προβλήματα διαχείρισής τους.
Εξοικονομούνται ενέργεια και φυσικοί πόροι.
Μειώνεται η ρύπανση της ατμόσφαιρας, του εδάφους και των υπόγειων υδάτων.
Εξοικονομείται η ενέργεια που απαιτείται για την κατασκευή διαφόρων αντικειμένων.
Επιτυγχάνεται μακροπρόθεσμη πτώση (ή μη αύξηση) των τιμών των προϊόντων, καθώς δεν απαιτείται εκ νέου παραγωγή πρώτης ύλης.
Σώζεται η υγεία όλων των κατοίκων του πλανήτη.
Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.
Δημιουργείται ευχάριστη αίσθηση και ικανοποίηση για τη συμμετοχή στην βελτίωση του περιβάλλοντος και των συνθηκών ζωής.

 

4ο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου