4ο Δημοτικό Σχολείο ΙΛΙΟΥ Φροντίδα

4ο Δημοτικό Σχολείο ΙΛΙΟΥ

 

Διεύθυνση: Πολυτέκνων 20  Ίλιον

 Τηλέφωνο: 210-2612083 -  Fax: 210-2691536

 email: 4dimiliou@sch.gr

 

Φροντίδα

 

Θερμόμετρο

 

 

      Το θερμόμετρο είναι ένας μικρός γυάλινος σωλήνας που έχει πάνω του χαραγμένη μια κλίμακα θερμοκρασίας και έχει στη μια άκρη του μια υποδοχή που περιέχει υδράργυρο.

 

      Καθώς ο υδράργυρος θερμαίνεται απ΄το σώμα μας, διαστέλλεται και ανεβαίνει μέσα στο σωλήνα μέχρι να φθάσει σ΄ένα σημείο της κλίμακας (η οποία μπορεί να έχει ένα βέλος που δείχνει το ανώτατο όριο της φυσιολογικής θερμοκρασίας).  Μια μικρή εγκοπή του σωλήνα εμποδίζει τον υδράργυρο να γυρίσει στην υποδοχή του όταν το θερμόμετρο απομακρύνεται απ΄ τη θερμοκρασία του σώματος.

 

      Πριν αγοράσετε ένα θερμόμετρο, δοκιμάστε το ζεσταίνοντας την υποδοχή του υδραργύρου με το χέρι σας, ώστε να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να διακρίνετε καλά τη στήλη του υδραργύρου και τις χαραγές της κλίμακας.

 

      Όταν τοποθετηθεί στο στόμα, το θερμόμετρο δείχνει με αρκετή ακρίβεια τη θερμοκρασία του σώματος.   Είναι, όμως,  ευκολότερο να πάρει κανείς τη θερμοκρασία ενός μικρού παιδιού τοποθετώντας το θερμόμετρο στη μασχάλη.  Σ΄ αυτήν την περίπτωση η θερμοκρασία που θα δείξει το θερμόμετρο θα είναι κατά 0,5ο C  περίπου χαμηλότερη  απ΄ αυτήν που θα  δείξει  αν  τοποθετηθεί στο στόμα.

 

      Σημείωση:  Δεν πρέπει ποτέ  να  αφήνετε  ένα μωρό  ή  ένα μικρό παιδί μόνο του με ένα θερμόμετρο.

Ταινία  μετρήσεως της θερμοκρασίας

 

      Αυτός ο τρόπος μετρήσεως της θερμοκρασίας δεν είναι πολύ διαδεδομένος στη χώρα μας.  Στα μεγάλα, όμως, φαρμακεία μπορεί κανείς να αγοράσει μια ειδική πλαστική ταινία μετρήσεως της θερμοκρασίας, που  τοποθετείται στο μέτωπο.  Η ταινία διαιρείται σε τμήματα στα οποία έχουν ενσωματωθεί χημικές ουσίες.  Σε κάθε τμήμα σημειώνεται η αντίστοιχη θερμοκρασία.  Οι διάφορες χημικές ουσίες φωσφορίζουν όταν φθάσουν σε ορισμένη  η καθεμιά  θερμοκρασία.

 

      Μπορείτε να μετρήσετε ο ίδιος τη θερμοκρασία σας βλέποντας την ταινία σε έναν καθρέπτη.  Αν και ο τρόπος αυτός μετρήσεως της θερμοκρασίας δεν είναι τόσο ακριβής όσο η μέτρηση με θερμόμετρο, είναι αρκετός για χρήση στο σπίτι.  (Μπορεί κανείς έτσι να αποφύγει και το άγχος που συχνά προκαλείται απ' την  επανειλημμένη θερμομέτρηση και την επίμονη παρακολούθηση μικρών μεταβολών της θερμοκρασίας που δεν έχουν, στην πραγματικότητα, κλινική σημασία).

 

      Η ταινία έχει ακόμα το πλεονέκτημα  ότι είναι πιο  εύχρηστη, ιδίως στα παιδιά.

 

      Ανεξάρτητα απ' το μέσο που θα χρησιμοποιήσετε, ποτέ μην παίρνετε τη θερμοκρασία μετά από λουτρό, γεύμα, ζεστό ποτό, επειδή η ένδειξη μπορεί να είναι εσφαλμένη.

 

      Αν κάποιος άρρωστος έχει πυρετό, μην προσπαθήσετε να τον κάνετε να ιδρώσει για να πέσει ο πυρετός ζεσταίνοντας υπερβολικά το δωμάτιο ή σκεπάζοντάς τον με πολλές κουβέρτες - αυτό - θα κάνει τη θερμοκρασία του να ανέβει ακόμη περισσότερο.

 

      Αντί γι' αυτό, για να πέσει ο πυρετός, δώστε στο άρρωστο αντιπυρετικό σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδίατρού σας.  Ενώ θα πέφτει η θερμοκρασία, ο άρρωστος θα ιδρώσει πολύ.  Για να αναπληρώσετε τα σωματικά υγρά και το αλάτι που χάνονται με τον ιδρώτα, δώστε στο άρρωστο  πολύ νερό,  χυμούς φρούτων και σούπες.

"Μεγάλος Ιατρικός Οδηγός",  Τόμος ΙΙΙ,  Εκδόσεις Γιαλλέλη

 

 

Επιστροφή στην αρχική σελίδα ...

 

 

Φιλοξενία ιστοσελίδας από το sch.gr

 

Πνευματικά Δικαιώματα ® - 4ο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου - 2003-2010