Επιστροφή στην αρχική σελίδα

''Νικάμε τη φο-βία, κερδίζουμε φιλία"

                        Φωτογραφίες εκδήλωσης         

        Την Παρασκευή  6 Μαρτίου 2020, πανελλήνια ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, οι μαθητές της Ε2΄ τάξης του σχολείου μας, παρουσίασαν στους συμμαθητές τους, την εργασία τους με θέμα:

                      « ΝΙΚΑΜΕ ΤΗ ΦΟ-ΒΙΑ, ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ ΦΙΛΙΑ».

       Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας και την παρακολούθησαν όλοι οι μαθητές του σχολείου.

Στόχος της εργασίας αυτής ήταν να ανταλλάξουμε σκέψεις, πληροφορίες και ιδέες και να ενεργοποιήσουμε δράσεις ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, που εκδηλώνεται μεταξύ και εναντίον των μαθητών, ώστε να περιοριστούν οι δίαυλοι εκδήλωσης της βίας στη ζωή των ανηλίκων και να αποτραπούν οι αρνητικές συνέπειες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

      Η σχολική βία κερδίζει διαρκώς έδαφος και αποτελεί πλέον και στη χώρα μας, δυστυχώς, ένα άσχημο φαινόμενο.

 Ένας στους τρεις μαθητές έχει εμπλακεί σε ένα τουλάχιστον περιστατικό εκφοβισμού, ως θύτης, θύμα ή παρατηρητής! Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας, τουλάχιστον το 10 - 15% των μαθητών είναι θύματα συστηματικής βίας από τους συμμαθητές τους, πάνω από το 5% παραδέχονται ότι ασκούν βία και η συντριπτική πλειονότητα των μαθητών είναι μάρτυρας περιστατικών σχολικού εκφοβισμού.

  Η σχολική βία εμφανίζεται κυρίως, με τη μορφή του σχολικού εκφοβισμού (bullying), ο οποίος περιλαμβάνει τη λεκτική, τη σωματική, την ψυχολογική, τη σεξουαλική παρενόχληση, καθώς και τον βανδαλισμό. Αποτελεί εσκεμμένη πράξη, που αποσκοπεί στην πρόκληση σωματικού ή ψυχικού πόνου και στην υποταγή του θύματος.  

Ο εκφοβισμός είναι σύνθετο φαινόμενο και μπορεί να αναφέρεται σε σωματική (σπρωξίματα, κλωτσιές, μπουνιές), συναισθηματική, ή λεκτική επίθεση (κοροϊδία, βρισιές, σαρκασμό, χειρονομίες, συκοφαντίες, γελοιοποίηση, απειλές), σεξουαλικό (ανεπιθύμητο άγγιγμα, προσβλητικά μηνύματα, λεκτική παρενόχληση) και ηλεκτρονικό εκφοβισμό (κακόβουλα sms, κλήσεις, e-mail, chat με απειλητικό περιεχόμενο).
 

      Οι μαθητές παρακολούθησαν σχετικά videos, τα οποία αποτέλεσαν αφορμή για συζήτηση και προβληματισμό και τραγούδησαν το τραγούδι το τραγούδι «We are the world» σε στίχους που έγραψε η δασκάλα τους  και που είχε τίτλο : «Νικάμε τη φοβία, κερδίζουμε φιλία».

   Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η κυρία Κρόκου Ζωή, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου και ο κύριος Παναγιώτης Πήλιουρας, Υπεύθυνος των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας.

Υπεύθυνη  Εκπαιδευτικός:  Λάμπρη Βαρβάρα - Ε2

 

 

 

         

Σχ. Έτος -  2019-20

Επιστροφή στην αρχική σελίδα