4ο Δημοτικό Σχολείο ΙΛΙΟΥ Εργασίες

4ο Δημοτικό Σχολείο ΙΛΙΟΥ

 

Διεύθυνση: Πολυτέκνων 20  Ίλιον

 Τηλέφωνο: 210-2612083 -  Fax: 210-2691536

 email: 4dimiliou@sch.gr

 

Εργασίες

"Απόκριες  - 2009"

ΤΑΞΗ: Δ1'

Τα παιδιά δημιουργούν τις δικές τους μάσκες

 

              

 

         

 

Πατήστε το βελάκι για να δείτε το video.

 

Κατασκευή διακοσμητικής μάσκας

Υλικά:

- Καλούπι μάσκας

- καλλιτεχνικός γύψος

- ατλακόλ διάφανη

- χρώματα

- χρυσόσκονη

- δαντέλες, ασημί και χρυσό χρώμα

 

Εκτέλεση:

Σ' ένα μπολ βάζουμε 1 μέρος νερού, 3 μέρη καλλιτεχνικού γύψου. Ανακατεύουμε το υλικό μέχρι να γίνει (η πυκνόρρευστη στην αρχή μάζα) ένα σχετικά υδαρές υλικό. Έπειτα χτυπάμε το μπολ στο πάγκο εργασίας, για να φύγουν τυχών φυσαλίδες αέρα που έχουν εγκλωβιστεί στο μίγμα.

Στη συνέχεια χυτεύουμε το μίγμα προσεκτικά, φροντίζοντας το υλικό να πάει ομοιόμορφα σε όλο το καλούπι.

Μετά την πάροδο 40 -60 λεπτών, ξεκαλουπώνουμε με προσοχή την μάσκα μας. Η ολοκλήρωση της σκλήρυνσης κρατάει περίπου 12 ώρες. Έπειτα η επιφάνεια μπορεί να βαφεί.

Οι μαθητές της Δ1 έβαψαν την επιφάνεια της μάσκας. Έβαλαν σαν βάση ένα μπεζ χρώμα και στη συνέχεια ζωγράφησαν επάνω διάφορα σχέδια με έντονα χρώματα, πάνω σ' αυτά πέρασαν τη διάφανη ατλακόλ και με τα πινέλα τους έριξαν ταμποναριστά το ίδιο χρώμα χρυσόσκονης.

Στο τέλος κόλλησαν χρυσές και ασημένιες δαντέλες.  Η ολοκλήρωση της διακοσμητικής μάσκας έγινε με επιτυχία από τους μαθητές !

Μπράβο παιδιά !!!

Προσοχή: Τα υπολείμματα γύψου μην τα καθαρίζετε στο νιπτήρα σας. Να τα σκουπίσετε όσο είναι νωπά με χαρτί κουζίνας.

 

 

Με χρώματα, πινέλα και πολλή φαντασία δημιουργούμε ...

    

 

    

 

    

 

    

 

    

 

   

 

    

 

    

 

Οι δημιουργίες μας !!!

Ευχαριστούμε τη μητέρα της Μιχαέλα κα Κατερίνα,

για την πολύτιμη βοήθεια της.

 

Αποκριάτικη αξεσουάρ - Ινδιάνοι

Υλικά:

- χαρτόνια μεγάλα χειροτεχνίας σε διάφορα χρώματα

- γκοφρέ χαρτί σε μαύρο χρώμα

- χορταρένιο σχοινί

- ξύλινες χάντρες

- κόλλα σε υγρή μορφή

- φτερά πολύχρωμα, μεγάλα και μικρά μεγέθη.

 

Εκτέλεση:

Παίρνουμε το γκοφρέ χαρτί και το κόβουμε σε λωρίδες. Από την μια πλευρά το χωρίζουμε σε τρία μέρη και ψαλιδίζουμε 5 εκ. κρόσσια και στην αντίθετη πλευρά ψαλιδίζουμε 10 εκ. κρόσσια.

Πλέκουμε τις κοτσίδες με προσοχή και τις δένουμε στο τελείωμα με το χορταρένιο σχοινί, βάζοντας στις άκρες τις πολύχρωμες ξύλινες χάντρες, πάνω στο δέσιμο κολλάμε κι από ένα μικρό φτερό.

Αφού οι οι κοτσίδες μας είναι έτοιμες τις χωρίζουμε σε ζευγάρια. Έπειτα παίρνουμε τα χαρτόνια και τα κόβουμε σε λωρίδες, ώστε να τα κάνουμε στεφανάκια για τα κεφάλια των παιδιών.

Στο εσωτερικό τις κάθε λωρίδας (δεξιά και αριστερά, 20 εκ. κέντρο) στερεώνουμε όλο το σύμπλεγμα των μαλλιών με συρραπτικό.  Στο πάνω μέρος της λωρίδας όπου προεξέχουν τα κρόσσια τοποθετούμε μεγάλα φτερά. Στη συνέχεια κόβουμε υπόλοιπα χαρτονιού, σε πέντε μικρά κομματάκια και τα κολλάμε στο μπροστινό μέρος τις λωρίδας.

Οι ινδιάνοι μας είναι έτοιμοι.

Οι μαθητές της Δ1 τα φορούν και τα «Τρελά κοτσίδια» μαζί με τον «Ευγενικό αρχηγό τους» σας στέλνουν το μήνυμα της ειρήνης.

Καλές Απόκριες

 

         

 

Η ιστορία της μάσκας

Η καταγωγή της μάσκας εντοπίζεται σε αρχαίες μυστηριακές θρησκευτικές τελετές. Τα παλαιότερα προσωπεία βρέθηκαν στο βασιλικό νεκροταφείο της Ουρ, στη Μεσοποταμία και αποτελούσαν στοιχεία τέτοιων τελετών.


Δεν υπάρχει λαός που για διαφορετικούς έστω λόγους και σε διαφορετικές περιόδους του έτους να μην έχει το έθιμο της μασκαράτας. Οι ειδικοί ανάγουν την εμφάνιση της μάσκας στην εποχή που πάτησε στη γη το πόδι του ο άνθρωπος και τη θεωρούν ως ένα από τα πιο σημαντικά έργα τέχνης που έχουν δημιουργηθεί, ως ένα πνευματικό προϊόν του ανώτερου εξελικτικά όντος.


Προσωπείδες λατρείας που καλόπιαναν τα κακά πνεύματα, πολεμικές που τρομοκρατούσαν τους εχθρούς, καθώς και νεκρικές για να διώχνουν τα πνεύματα στο ταξίδι τους για τον άλλο κόσμο, συναντά κανείς σε πολλές ιστορικές περιόδους στην Ελλάδα, Αίγυπτο, Περού, Μεξικό, Καρχηδόνα. Ως μέσο μεταμφίεσης πρωτοχρησιμοποιήθηκε στην Ιταλία. Τον 16ο αιώνα δεν νοείτο κάποια κυρία της αριστοκρατίας να μην φορά μάσκα όταν μεταμφιεζόταν της Απόκριες.


Στην Ελλάδα το προσωπείο κατά καιρούς είχε πολλές και διαφορετικέ χρήσεις. Νεκρικό, καμωμένο από χρυσό για να προσδίδει την ανάλογη λάμψη στο νεκρό βασιλιά, κάλυπτε τις δυσμορφίες του παγωμένου προσώπου. Άλλα προσωπεία τοποθετούνταν στα ιερά των ναών ως τάματα και αφιερώματα και τα πιο αποκρουστικά κρέμονταν στα σπίτια και τα καταστήματα και χρησίμευαν ως φυλακτά για τη βασκανία. Ευρύτατα τα προσωπεία χρησιμοποιήθηκαν και στο αρχαίο δράμα και κατά την εξέλιξη του πήραν ποικίλες μορφές, γυναικείες, αντρικές, κωμικές, τραγικές.


Η μάσκα δεν γνωρίζει σύνορα και κάθε λαός της δίνει τη δική του ερμηνεία και τη χρησιμοποιεί σύμφωνα με τις παραδόσεις του. Η μάσκα ως αξεσουάρ γνώρισε μεγάλη άνθηση κυρίως τον 14ο αιώνα στις χώρες της Μεσογείου. Είναι πασίγνωστοι οι περίφημοι μασκοφόροι της Ρώμης, της Φλωρεντίας και της Βενετίας. Σήμερα δεν νοείται καρναβάλι χωρίς μάσκα, η οποία τείνει να εξελιχθεί σε ένα ανελέητο διαγωνισμό δημιουργίας εξαιρετικής τέχνης και αισθητικής. Μεταξωτές στη Βενετία, πορσελάνες, ζωγραφισμένες στο χέρι στη Νίκαια της Γαλλίας, εντυπωσιακές με φτερά στο Ρίο.


Στη χώρα μας εξακολουθούν να απεικονίζουν κλασικούς ήρωες των παιδικών παραμυθιών, να συνοδεύουν τις στολές μας ή να σατιρίζουν πολιτικά πρόσωπα.
Οι Απόκριες είναι η μοναδική μας ευκαιρία μέσα στο χρόνο να βγάλουμε προς τα έξω τον πραγματικό μας εαυτό, γι' αυτό θα πρέπει να προσέξουμε καλά τι μάσκα θα διαλέξουμε.

Καλές  απόκριες

 

 

 

 

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα ...

 

Φιλοξενία ιστοσελίδας από το sch.gr

 

Πνευματικά Δικαιώματα ® - 4ο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου - 2003-2010