Επιστροφή στην αρχική σελίδα

''Αναζητώντας το ουράνιο τόξο"

 Μάθηση-δράση-δημιουργία     Δημιουργία αφίσας   

              

Στα πλαίσια του Προγράμματος Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της Π.Ε Γ ‘Αθήνας σχ. έτους 2019-2020 υλοποιήθηκε πρόγραμμα με τίτλο «Αναζητώντας το Ουράνιο Τόξο» από τους μαθητές του Α2 τμήματος, υπό την εποπτεία των εκπαιδευτικών Πανουσοπούλου Όλγας και Κούβαρη Αναστασίας.
Αντικείμενο έρευνας για τους μικρούς μαθητές, αποτέλεσε το πανέμορφο και μυστηριώδες μετεωρολογικό φαινόμενο του ουράνιου τόξου. Τα παιδιά με χαρά αποφάσισαν να γίνουν ερευνητές με σύνθημα τους τον τίτλο του προγράμματος, ανοίγοντας με μεγάλη επιτυχία, νέους δρόμους σύνδεσης διαθεματικότητας με τα διδακτικά μαθήματα της γλώσσας, των μαθηματικών και των εικαστικών, κατακτώντας έτσι μια καινούργια εμπειρία μάθησης. Μεθοδολογικά προωθήθηκαν στους μαθητές ατομικές και ομαδικές εργασίες προσεγγίζοντας με ευστοχία τους διδακτικούς σκοπούς και στόχους, όπως την ενθάρρυνση πρωτοβουλιών, την εμψύχωση για συμμετοχή, την συνεργασία και την αυτενέργεια, εμπλουτίζοντας παράλληλα τον προφορικό λόγο, διατυπώνοντας τις απορίες τους, τις απόψεις και τις ιδέες τους.

Χαρακτηριστικά οι μαθητές στο μάθημα της γλώσσας απόλαυσαν το κείμενο «Ο σπουργίτης και το ουράνιο τόξο» από το βιβλίο του Ανθολογίου, αναλύοντας και εμβαθύνοντας την κατανόηση του κειμένου και εργάστηκαν πάνω στα φύλλα εργασίας που τους δόθηκαν, εξυπηρετώντας όλους τους παραπάνω σκοπούς και στόχους.

Στα μαθηματικά διασκέδασαν και κατανόησαν μέσα από το παιχνίδι το άθροισμα του 10, χρωματίζοντας τις λωρίδες του ουράνιου τόξου σε ατομικό φύλλο εργασίας. Στα εικαστικά οι μαθητές έγιναν εικονογράφοι και δημιούργησαν ομαδικά μια αφίσα που απεικόνιζε τους εαυτούς τους ως ερευνητές, που αναζητούσαν στην κορυφή του βουνού το ουράνιο τόξο. Μελέτησαν τα χρώματα και τις αναμείξεις αυτών, ζωγραφίζοντας με νερομπογιές σχετική ατομική εργασία που κολλήθηκε στον τοίχο του σχολείου, δημιουργώντας ως αποτέλεσμα ένα μοτίβο ουράνιων τόξων.

Τέλος πραγματοποιήθηκε δράση στον αύλειο χώρο του σχολείου, κρατώντας τα παιδιά ψηλά στα χέρια τους ένα κομμάτι χρωματιστό χαρτόνι και συμβολίζοντας ενδεικτικά με αυτό τον τρόπο τις αποχρώσεις τις ίριδας του φαινομένου αυτού. Κερδισμένα τα παιδιά σε νέες γνώσεις και εμπειρίες μάθησης ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα επιτυχώς! Ένα μεγάλο μπράβο τους!

Υπεύθυνοι  Εκπαιδευτικοί:  Πανουσοπούλου Όλγα - Αναστασία Κούβαρη

 

 

 

         

Σχ. Έτος -  2019-20

Επιστροφή στην αρχική σελίδα