Κύριο πιάτο την ήμερα των Χριστουγέννων είναι η γαλοπούλα.
Την Πρωτοχρονιά η συνήθεια ήταν να φτιάχνουν κότα, ή "κούρκο"
(γαλοπούλα) γεμιστό με κάστανα, καρύδια, σταφίδες, κιμά, κρεμμύδι, πιπέρι και
μαϊντανό, όλα
καβουρδισμένα.
Το έθιμο της Γαλοπούλας έφτασε στην Ευρώπη από
το Μεξικό το 1824 μ.Χ.
Ωστόσο, σε αρκετές περιοχές της χώρας μας διατηρείται το έθιμο της κοτόσουπας,
ιδιαίτερα στη Θεσσαλία και στην Κρήτη Παλαιότερα η κοτόσουπα αποτελούσε το
κυρίως πιάτο που έτρωγαν οι Έλληνες όταν επέστρεφαν από την εκκλησία. Ένα άλλο
συνηθισμένο πιάτο είναι το ψητό χοιρινό κρέας (το ψήσιμο γινόταν στη χόβολη του
τζακιού). Υπήρχε όμως και η εποχή που τη μέρα αυτή έτρωγαν χοιρινό με
πρασοσέλινο, ή όποιο άλλο κρέας με πιλάφι.
Βασιάννα Κιούση
|