7ο τεύχος της εφημερίδας ¨Μαζί...¨

<< Συνταγές μαγειρικής >>

ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ

 

Υλικά:
1,5 kg αλεύρι
50 gr μαγιά
10 gr μαστίχα
20 gr γλυκάνισο
αλάτι ½ κουταλιά του γλυκού
ζάχαρη 30 gr
½ ποτήρι λάδι
νερό όσο πάρει

Εκτέλεση:
Τα ζυμώνουμε όλα μαζί, το αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος.
Μετά το πλάθουμε σε σχήμα κουλούρας ή καρβέλι το αφήνουμε να φουσκώσει και πάλι και όταν είναι έτοιμο το φουρνίζουμε στους 240ο C για 60 λεπτά περίπου έπειτα αφού το ραντίσουμε με νερό το πασπαλίζουμε με σουσάμι.

 

ΜΗΛΟΠΙΤΑ

 

Υλικά:
5-6 μήλα, 2 κούπες ζάχαρη
1 κούπα λάδι
3 κούπες αλεύρι μαλακό
2 κουταλιές του γλυκού Μπέικιν
πάουντερ
1 βανίλια άρωμα
5 αυγά, ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση:
Κόβω τα μήλα σε 1 λεκάνη με νερό και ρίχνω λίγο λεμονάκι. Έπειτα χτυπάω τα αυγά μαρέγκα και τα ανακατεύω όλα μαζί τα υλικά σε μια λεκάνη.
Προσθέτω τα μήλα και αφού βουτυρώσω το ταψί ρίχνω το μίγμα και το ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 40 λεπτά περίπου.
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη όταν ψηθεί.
 

Πέτρος Δελημάρκου  

 

ΑΡΝΑΚΙ ΨΗΤΟ

 

Υλικά:
αρνάκι όσο θέλουμε
σκορδάκια
λάδι
πατάτες
αλατάκι πιπεράκι
λεμονάκι


Εκτέλεση:
Τρυπάμε το αρνάκι σε διάφορα μέρη και βάζουμε τα σκορδάκια. Αλατοπιπερώνουμε καλά και βάζουμε το αρνάκι σε ταψί με λάδι λεμόνι και νεράκι. Το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο (πάνω κάτω) και το γυρίζουμε 1-2 φορές για καλύτερο ψήσιμο.
Αφού το ψήσουμε για καμιά ώρα, προσθέτουμε και τις πατάτες κομμένες κυδωνάτες (ή όπως θέλετε εσείς) και το αφήνουμε να ψηθεί έως ότου γίνουν οι πατάτες και το αρνάκι κάνει κρούστα από πάνω.

 

Χρυσοβαλάντου Γκίκα   

 

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

 

Υλικά:
2 νεροπότηρα λάδι (αραβοσιτέλαιο)
1 κρασοπότηρο κονιάκ, 1 κρασοπότηρο ζάχαρη
1 κρασοπότηρο πορτοκάλι χυμό με μια κουταλιά (του γλυκού) σόδα μέσα
μισό κουταλάκι κανέλλα
μισό κουταλάκι γαλύφαλλο σκόνη
ξύσμα πορτοκαλιού
1 κιλό αλεύρι μαλακό, τριμμένο καρύδι


Για το σιρόπι:
1 ποτήρι του νερού μέλι, 2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
1.5 ποτήρι νερό


Εκτέλεση:
Ανακατεύω όλα τα υλικά έως ότου γίνει μια αφράτη ζύμη.

Πλάθω την ζύμη σε μικρά (γιατί θα φουσκώσουν) μακρόστενα μελομακάρονα, και τα ψήνω σε μέτριο φούρνο.
Ρίχνουμε τα υλικά για το σιρόπι σε μιά κατσαρολίτσα και τα αφήνουμε να πάρουν μερικές βράσεις.

Ύστερα ρίχνουμε κρύα τα μελομακάρονα στο σιρόπι για 1-2 λεπτά να ρουφίξουν

και τα βάζουμε σε πιατέλα με τριμμένο καρύδι επάνω.


Ένη Δαδίτσου

Επιστροφή στο μενού του 7ου τεύχους της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας ...

Γρήγορο ΜΕΝΟΥ

Αρχική
Το σχολείο μας
Σχολικό Έτος
Σύλλογος γονέων
Η εφημερίδα μας
Έγγραφα
Πιστοποίηση
Υλικό
Εργασίες
Ειδήσεις
Βήμα εκπαιδευτικού
Συνδέσεις
Χάρτης