Ειρήνη

 

 

 Ειρήνη  ΚΑΦΕ ΑΡΚΟΥΔΑ

Η αρκούδα είναι παμφάγο ζώο. Τα νύχια της μπορούν να φτάσουν ως τα 12 εκατοστά και της χρησιμεύουν σαν αγκίστρι όταν πάει για ψάρεμα. Τα δόντια της χρησιμεύουν στο να σπάει τα κοκάλα του θηράματος της. Ζυγίζει περίπου 1 τόνο και καταναλώνει πολλά κιλά φαγητό την ήμερα μετά από την χειμερία νάρκη. Ένα φαγητό που της δίνει  ουσίες και λίπος που της χρειάζεται είναι ο σολομός. Τον σολομό τον πιάνει εύκολα κατά την διάρκεια του ταξιδιού του που κυριολεκτικά οι σολομοί πηδάνε μέσα στο στόμα της αρκούδας. Η αρκούδα μπορεί να διανύσει πολλά χιλιόμετρα την ήμερα και μπορεί να τρέξει μέχρι και 50 χιλιόμετρα την ώρα προκείμενου να πιάσει το θήραμα της. Μερικές φορές αρχίζει να τρώει πριν το θήραμα πεθάνει εντελώς .Αυτά για την αρκούδα.

ΚΑΡΧΑΡΙΑΣ  ΤΙΓΡΗΣ

Ο καρχαρίας τίγρης ζει κυρίως στις ακτές της Χαβάης. Ο καρχαρίας τίγρης μπορεί να φτάσει μέχρι τα 18 ποδιά σε μάκρος, και το όνομα του το έχει πάρει από τις ρίγες που έχει στο σώμα του. Ο καρχαρίας τίγρης μπορεί να σπάσει το κέλυφος μιας χελώνας με ένα δάγκωμα και είναι ο υπεύθυνος για τις περισσότερες επιθέσεις σε ανθρώπους. Ο καρχαρίας τίγρης διανύει 40 μίλια την ήμερα. Η χειρουργική επέμβαση από τον άνθρωπο δεν είναι πρόβλημα και αυτό γιατί όταν τον γυρίσεις ανάσκελα αποκοιμιέται μυστηριωδώς. Αυτό λέγεται τονική ακινησία.

Παρόλο που φαίνεται ανθεκτικός στα μεγάλα κτυπήματα είναι πολύ ευαίσθητος.

 

ΑΝΑΚΟΝΤΑ

Τα ανακόντα είναι τα πιο δυνατά φίδια. Οι μυς τους μπορούν να σπάσουν τα κόκαλα ενός ανθρώπου. Τα σαγόνια τους αντί να είναι ολόκληρα στο κάτω μέρος είναι χωρισμένα σε δυο σημεία ώστε να μπορούν να ανοίγουν το στόμα τους οριζόντια έως ένα σημείο ενώ κάθετα το ανοίγουν περισσότερο. Έναν άνθρωπο αν είναι ανάσκελα ή μπρούμυτα δεν μπορούν να τον καταπιούν γιατί δεν μπορούν να προσπεράσουν τους ωμούς και αν ήταν στα πλαγία θα τον είχε καταπιεί. Τα δυο δόντια που έχει τον βοηθάει ώστε να σπρώξει το θήραμα στο στομάχι πουν εκεί αναλαμβάνει δράση το στοματικό του οξύ που είναι πανίσχυρο. Όταν καταπίνει το θήραμα και είναι πολλή μεγάλο για να μπορεί να αναπνέει έχει ένα σαν σωληνάκι αέρος που μπορεί να το βγάλει έξω από το στόμα του και έτσι αναπνέει. Αν φάει ένα μεγάλο θήραμα δεν ξανατρώει για 7 μήνες και να ζευγαρώσει με ένα αρσενικό .Αν το βρει περιτριγυρίζει το σώμα του στο θηλυκό γιατί τα θηλυκά είναι διπλάσια από το αρσενικό Τα ανακόντα όμως δεν έχουν δηλητήριο όπως τα περισσότερα φίδια αλλά αν σε δαγκώσουν όμως σου κόβουν ένα μεγάλο κομμάτι.

Γιάννης Τσιλίκης – Ε2