Μοντέρνος … Καραγκιόζης !

 

    Ακόμα και σήμερα ο Καραγκιόζης, ο λαϊκός ήρωας που διασκέδασε γενιές και γενιές Ελλήνων με τα κατορθώματά του «ζωντάνεψε» στην ΕΡΤ-3.   Ο λόγος για τη νέα εκπομπή «Παίζουμε Καραγκιόζη;» όπου κάθε Σάββατο στις 10:30 π.μ. συναντά τους μικρούς και μεγαλύτερους φίλους του, με βασικό καραγκιοζοπαίχτη, τον Αγάπιο Αγαπίου, ο οποίος ασχολείται με το θέατρο Σκιών από το 1970 και έχει μεταφέρει στο «πανί» από κλασικά θέματα έως … κόμικς !

   Πώς «γεννήθηκε» όμως ο Καραγκιόζης;  Κανείς δεν το ξέρει με ακρίβεια, αφού υπάρχουν πολλές εκδοχές.  Μεταξύ άλλων, λέγεται ότι τον έφερε από την Κίνα τον 18ο αιώνα ένας Έλληνας Υδραίος – ο Μαυρομάτης.  Πάντως, η πιο διαδεδομένη ιστορία της δημιουργίας του (η οποία βασίζεται μάλιστα, σε προφορικές παραδόσεις) αναφέρει τον θρύλο του Καραγκιόζη και του Χατζιαβάτη που ζούσαν στην Προύσα.

             Ο Χατζιαβάτης, λοιπόν, ήταν εργολάβος οικοδομών και έχτιζε το σαράι του πασά της Προύσας, με αρχιμάστορα τον Καραγκιόζη.  Βλέπει ο πασάς ότι αργεί να τελειώσει το παλάτι, και φοβερίζει τον Χατζιαβάτη πως θα του πάρει το κεφάλι.

            Εκείνος, τρέμοντας του φανερώνει πως για την καθυστέρηση φταίει ο Καραγκιόζης που συνέχεια αστειεύεται με τους μαστόρους και έτσι καθυστερούν στη δουλειά ….

Ο πασάς φωνάζει και φοβερίζει και τον Καραγκιόζη. Εκείνος, όμως, τίποτα.  Εξακολουθεί να χωρατεύει με τους μαστόρους… Θυμώνει τότε ο πασάς και του παίρνει το κεφάλι! Όμως ο λαός της Προύσας, που αγαπούσε τον Καραγκιόζη, δεν δέχτηκε αυτήν την αδικία! Μάταια ο πασάς (για να τον εξευμενίσει) έκανε ένα ωραίο μνημείο στον τάφο του Καραγκιόζη.  Ο λαός δεν τον συγχωρούσε και ο πασάς αρρώστησε βαριά από τη λύπη του. 

            Οι αγάδες τότε για να τον «γιατρέψουν» έφεραν στο παλάτι τον Χατζιαβάτη να διηγείται στον πασά τα χωρατά του Καραγκιόζη.  Μια μέρα ο Χατζιαβάτης κόβει σε ένα χαρτόνι τη φιγούρα του αδικοχαμένου φίλου του, τεντώνει ένα πανί, το φωτίζει από πίσω και δίνει παράσταση στου Καραγκιόζη!  Ο πασάς ευχαριστήθηκε τόσο που του έδωσε άδεια να παίζει Καραγκιόζη, όπου θέλει.  Έτσι, δημιουργήθηκε, ο θρυλικός ήρωας του Θεάτρου Σκιών.

Νόνη Ευγενία – Ζόνκα Τζένη – Σκυλάκου Βασιλική  - Ε2