Ειρήνη

 

 

 

 

Απ’ τους μαθητές της Γ’ τάξης

 

Στο Λασίθι ο ξένος που θα μπει πρώτος στο σπίτι την πρωτοχρονιά κρατά μια πέτρα και τη βάζει στη μέση του σπιτιού, λέγοντας: « καλημέρα στην αφεντιά σας, καλή αγία αρχιμενιά».

Δέχεται τα κεράσματα από τους οικοδεσπότες και φεύγει για να επαναλάβει τα ίδια σ’ άλλο σπίτι

(Μαρίνης,  Κων/νος, Ν. Πάντζαλης, Ηλίας, Άγγελος,)

 

 

Για τα μεγάλα νησιά του Β. Αιγαίου

 

Στην Αγιάσο της Λέσβου αφήνουν όλη τη νύχτα το τραπέζι στρωμένο για να πάει ο Άγιος Βασίλης. Μέσα στην καπνοδόχο βάζουν ένα μακρύ ξύλο για να έχει ο Άγιος σκαλοπάτι και να μπορεί να κατέβει.

Στη Λήμνο την παραμονή Πρωτοχρονιάς απλώνουν κριθάρι κάτω απ’ τα αστέρια για να εξασφαλίσουν καλή σοδειά.

(Χρήστος, Έλενα, Μάριος, Χρύσα)

 

 

Για τις Κυκλάδες

 

Στις Κυκλάδες θεωρούν καλό σημάδι να φυσάει βοριάς την πρωτοχρονιά. Επίσης θεωρούν καλό σημάδι να έρθει στην αυλή τους περιστέρι τη μέρα αυτή. Σε μερικά χωριά όταν πλένονται το πρωί της πρωτοχρονιάς αγγίζουν το πρόσωπό τους μ’ ένα σίδερο για να είναι όλο το χρόνο σιδερένιοι.

 

Στην Αμοργό, το ποδαρικό για τη νέα χρονιά το κάνει ο ίδιος ο νοικοκύρης, καθώς γυρίζει από την εκκλησία μ’ ένα εικονισματάκι στο χέρι. Μπαίνει δυο βήματα μέσα στο σπίτι, λέγοντας «Μέσα καλό!» και ρίχνει ένα ρόδο στο πάτωμα για να σπάσει. Ο συμβολισμός αυτού του εθίμου είναι η ευημερία και η αφθονία.

 

Στην Κύθνο την παραμονή του Αγίου Βασιλείου τρώνε στάρι βρασμένο με μέλι.

 

(Μαρία, Αντωνία, Ν. Τσιρδήμου, Νικόλας, Γιάννης)

 

Για τα Δωδεκάνησα

 

Στην Κάρπαθο, του Αγίου Βασιλείου βάζουν άσπρο σκύλο πρωί-πρωί μέσα στο σπίτι και του δίνουν να φάει μπακλαβά. Σύμφωνα με την παράδοση θα σε «σκυλιάσει το σπίτι και θα θεριέψουν οι άνθρωποί του.

 

(Γεωργία, Ελένη, Παναγιώτης)