Ειρήνη

 

 

 

                                                            ΝΙΝΕΤ

 

             Η μικρή Νινέτ γεννημένη στην Κωνσταντινούπολη, στις αρχές του περασμένου αιώνα, ταξιδεύει! Μαζί της ταξιδεύουμε κι εμείς! Κωνσταντινούπολη – Οδησσό – Ελλάδα – Παρίσι – Σενεγάλη!

            Ζει τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα της εποχής της και η παιδική φαντασία της τα κάνει παιχνίδια. Δημιουργεί ήρωες και παίζει μαζί τους. Μικρασιατική καταστροφή, ρώσικη επανάσταση, μόχθος για καλύτερη ζωή στην φτωχή Ελλάδα.

            Είναι ένα ατίθασο παιδί. Μέσα της παλεύει το καλό και το κακό. Οι φίλοι της την θαυμάζουν, οι συγγενείς απορούν. Οι γονείς της στέκονται αμήχανοι μπροστά της. Αμφιβάλλουν ακόμη και για την ψυχική τους υγεία. Η μητέρα της, η όμορφη και γλυκιά Έμμα, αποφασίζει να την στείλουν για σπουδές, στο σχολείο που φοίτησε και η ίδια, στο Παρίσι. Με πόνο τη συνοδεύει και στο ταξίδι αυτό είναι τυχαίο γεγονός φέρνει κοντά την μάνα και την κόρη. Η Νινέτ ακούει τη μητέρα της, να εξομολογείται στον θείο της πως την αγαπά, πως ανησυχεί γι’ αυτήν και επιτέλους ότι τη γέννησε! Η Νινέτ που νόμιζε, όπως της είχε πει ο Κόλλιας πως την πήραν από γύφτισσα, ξαναγεννιέται! Αφήνει όλη την αγάπη, που έκρυβε μέσα της να βγει και να την πλημμυρίσει!

            Τελειώνει τις σπουδές της με άριστα! Γνωρίζουμε το Παρίσι μέσα από τα μάτια της. Ακολουθεί τα χνάρια της ζωής της τριανταφυλλένιας της μανούλας. Θέλει να μάθει τα πάντα για εκείνη. Πηγαίνει στο Σαίν Λουί στη Σενεγάλη στη γιαγιά της. Εκεί γνωρίζει την πρώτη της αγάπη, στο πρόσωπο ενός ευγενικού νέου, που είναι όμως «μαύρος». Η Νινέτ κάνει την επανάστασή της εναντίον του ρατσισμού. Η αγάπη όμως για τους δικούς της, αναδεικνύεται πιο ισχυρή. Γυρίζει στην Ελλάδα. Ενηλικιωμένη πια ώριμη, γεμάτη αγάπη και ζωή παντρεύεται τον όμορφο Κόλλια.

            Η «Νινέτ» είναι ένα βιβλίο της Ζωρς Σαρή, γεμάτη τρυφερότητα, συγκίνηση, περιπέτεια και γνώσεις. Στις σελίδες του ζωντανεύουν άνθρωποι που έζησαν, αγωνίστηκαν και δημιουργήθηκαν ή καταστράφηκαν στο πρώτο μισό του ταραγμένου εικοστού αιώνα.

 Μαριάνθη Λιβανίου -ΣΤ2

 α) «Τα δελφινάκια του Αμβρακικού»

Είναι ένα βιβλίο πολύ ενδιαφέρον και διδακτικό, καθώς μιλάει για τη ζωή δυο παιδιών, που ζουν σ’  ένα χωριό κοντά στο Αμβρακικό κόλπο. Γνωρίζουμε την καθημερινή τους ζωή τους και την προσπάθειά τους να βοηθήσουν ένα άρρωστο παιδί. Στο τέλος …!

β) «Ο αδερφός της Ασπασίας»

 Πιστεύω πως αυτό το βιβλίο θα αρέσει σε όλους. Είναι ευχάριστο και αστείο. Θα διασκεδάσετε διαβάζοντας αυτό το υπέροχο βιβλίο. Ο μικρός Δαμιανός καταγράφει της απίθανες στιγμές της ζωής του μέσα στο ημερολόγιό του. Οι περιπέτειες του Δαμιανού θα κινήσουν την περιέργεια του καθενός!

Δέσποινα Βασιλείου - Στ΄1