Ειρήνη

                                                                                                               

 

 

 

                                 

Λίμνη της Αιτωλοακαρνανίας, η οποία βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Αγρινίου.

 

Η λεκάνη της περιβάλλεται από το Παναιτωλικό όρος (βόρεια), τα όρη της Ναυπακτίας (ανατολικά) και το Όρος Αράκυνθος (νότια). Η Τριχωνίδα είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας με έκταση 97 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το μήκος των ακτών της φθάνει τα 51 χιλιόμετρα, το μέσο βάθος της υπολογίζεται σε 30,5 μέτρα, ενώ το μέγιστο φθάνει τα 57 μέτρα και εντοπίζεται στα ανατολικά. Η μέση στάθμη της έχει υψόμετρο 16.

 

Η Τριχωνίδα τροφοδοτείται με νερό από την επιφανειακή απορροή της ευρύτερης περιοχής μέσω μικρών χειμάρρων, από τη ανάβλυση υπόγειων νερών κάτω από την επιφάνεια της και από γειτονικές επιφανειακές πηγές.

 

Η Τριχωνίδα είναι μια από τις πιο γραφικές λίμνες της Ελλάδος. Οι όχθες της καλύπτονται στο μεγαλύτερο τμήμα τους από καλαμιώνες, νούφαρα, άγριες γλαδιόλες και ορχιδέες, ιτιές και πλατάνια, ενώ στη γύρω περιοχή καλλιεργούνται, ελιές και οπωροφόρα δέντρα. Στον υγροβιότοπο της Τριχωνίδας απαντούν 70 περίπου είδη σπάνιων πουλιών που είτε ζουν μόνιμα μέσα στην παρόχθια βλάστηση, είτε είναι αποδημητικά και σταθμεύουν στην Τριχωνίδα από μερικές ώρες μέχρι λίγες ημέρες. Στα νερά της ζουν επίσης αρκετά είδη ψαριών, μεταξύ των οποίων κυπρίνοι, γλανίδια, τσερούκλες και δρομίτσες.

 

Ο υδροβιότοπος της Τριχωνίδας απειλείται σοβαρά εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η εντατική καλλιέργεια και οι αποξηράνσεις των παρόχθιων περιοχών έχουν περιορίσει κατά πολύ τη φυσική βλάστηση, ενώ σε ορισμένα παραλίμνια τμήματα έχει αρχίσει η διάνοιξη οδικού δικτύου, με άμεσο επακόλουθο την καταστροφή του φυσικού τοπίου και την σταδιακή εξαφάνιση ορισμένων ειδών της πανίδας καθώς και της χλωρίδας.

 

 

 

 

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ   ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ε2