Ειρήνη

                                                                                                               

 

 

 

 

Βασιλόπιτα

Το κόψιμο στις βασιλόπιτας είναι από τα ελάχιστα αρχέγονα έθιμα που επιβιώνουν. Σύμφωνα με τον καθηγητή Δημήτρη Λουκάτο αποτελεί εξέλιξη του γνωστού και λαϊκού εθίμου της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Στην αρχαιότητα υπήρχε το έθιμο του εορταστικού άρτου, τον οποίο σε μεγάλες αγροτικές γιορτές οι αρχαίοι Έλληνες πρόσφεραν στους θεούς. Τέτοιες γιορτές ήταν τα Θαλύσια και τα Θεσμοφόρια. Χαρακτηριστικό στοιχείο στις βασιλόπιτας είναι ότι ο άνθρωπος δοκιμάζει την τύχη του με το κέρμα , προσπαθώντας να μαντέψει πώς θα του έρθουν τα πράγματα στη νέα χρονιά. Σε όποιον πέσει το φλουρί, αυτός θα είναι ο τυχερός και ευνοούμενος του νέου έτους!

Γ1+Γ2

 

ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ

 

Υλικά (για 30 μπισκότα)

§         ¾ φλιτζανιού βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)

§        

Πλαίσιο κειμένου:

 

φλιτζανιού ψιλή ζάχαρη

 

§         2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

§         2 κουταλιές κακάο σε σκόνη

§         50 γρ. κορνφλέικς, ελαφρώς τριμμένα

 

Για το γλάσο

§         2 κουταλιές βούτυρο

§         1 κουταλιά βραστό νερό

§         1 κουταλιά κακάο

§         180 γρ. ζάχαρη άχνη

§         εσάνς βανίλιας

§         30 καρύδια κομμένα στη μέση

 

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάς το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι το μίγμα να γίνει κρεμώδες. Κοσκινίζεις το αλεύρι και το κακάο και προσθέτεις τα κορνφλέικς. Ανακατεύεις καλά. Με ένα κουταλάκι τοποθετείς σε ρηχό ταψί μικρές ποσότητες από το μίγμα. Ψήνεις στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά. Αφήνεις τα μπισκότα να κρυώσουν.

Για να ετοιμάσεις το γλάσο, ανακατεύεις το βούτυρο, το νερό, το κακάο, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Περιχύνεις τα μπισκότα με τη σοκολατένια κρέμα. Αφού κρυώσουν και γαρνίρεις το καθένα με μισό καρύδι.

Για πιο πλούσια γεύση μπορείς να χρησιμοποιήσεις διαφορετικά είδη δημητριακών.

 

Καλή επιτυχία!

 

Βασιλική Καρέλου- Δέσποινα Βασιλείου Ε1