Ειρήνη

                                                                                                               

 

 

 

 

     

Ο  κύριος Θεοφάνης Λευκαδίτης  κατάφερε  με προσωπικό κόπο και θυσίες να συγκεντρώσει παραδοσιακά τραγούδια και να μας τα προσφέρει με το βιβλίο του:

  «ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ - 3115 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ  ΑΠ' ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ  ΚΥΠΡΟ.»

 

     «Πριν από σαράντα χρόνια βρέθηκα  καλεσμένος σ' έναν παραδοσιακό γάμο, άκουσα τραγούδια του γάμου ,είδα τα έθιμα και  προβληματίστηκα . Σκέφτηκα ότι αυτή η πολιτιστική μας   κληρονομιά πρέπει να καταγραφεί. Έτσι άρχισε ένας τιτάνιος αγώνας για τη διάσωση του δημοτικού  μας τραγουδιού. Σκοπός μου να παραδοθεί η δημοτική παράδοση αλώβητη  στους νέους που απορροφήθηκαν  από την ξένη κουλτούρα .»

 

     Με σεμνότητα ο κύριος Θεοφάνης Λευκαδίτης μας δείχνει τα συρτάρια της  βιβλιοθήκης του γεμάτα από τα χειρόγραφά  του με ανέκδοτο λαογραφικό υλικό.

    «Έχω  γυρίσει όλη την Ελλάδα απ' άκρη σ' άκρη, καθόμουν στα  καφενεία  και ζήταγα να μου πουν παλιά τραγούδια . Όσο πιο πολλά τραγούδια  μάζευα τόσο πιο πολύ παθιαζόμουν. Σε κάθε χωριό ανέθετα σε κάποιον να μου συγκεντρώσει τραγούδια, έθιμα, παροιμίες και αποφθέγματα. Πολλοί από αυτούς μου τα ερμήνευαν  και μου τα τραγουδούσαν. Τα ονόματα αυτών των συνεργατών αναφέρονται στο βιβλίο μου με τις  ευχαριστίες  μου.

 

     Γύριζα στις στάνες και μάθαινα από τους τσοπάνηδες  ,πήγαινα στ' αμπέλια   κι άκουγα  τα   τραγούδια του τρύγου. Οι υφάντρες ,οι οργανοπαίχτες  όλοι είχαν κάτι να μου πουν .

 Ο Γκαίτε  έλεγε: Κάθε  ελληνικό τραγούδι είναι μια ιστορία.

    Στη Μακεδονία  ξεχώρισα  τα τραγούδια του γάμου ,στην Κρήτη τα ριζίτικα. Στην Ήπειρο και στη Μάνη τα μοιρολόγια. Μια  Ολλανδέζα φιλόσοφος είπε: «Όταν πεθάνω, θέλω να μου πουν  ηπειρώτικα μοιρολόγια.»

 

     Πιο πολύ απ' όλα τα τραγούδια αγάπησα  τα τραγούδια του γάμου.

                               «Καλώς που τον ευρήκαμε

                               αυτόν το νοικοκύρη

                               με τα γλυκά  κρασιά

                               και τα χρυσά τραπέζια».

 

  Σήμερα στα  86  του χρόνια ο κύριος Θεοφάνης Λευκαδίτης καμαρώνει για  το λαογραφικό υλικό που με τόσο κόπο κατάφερε να συγκεντρώσει: δημοτικά τραγούδια, προλήψεις, παροιμίες, αποφθέγματα.

 

   Το λαογραφικό του έργο απέσπασε  έξι βραβεία από λογοτεχνικούς συλλόγους με κορυφαίο  το βραβείο από την  Ακαδημία  Αθηνών.

Ένα  θερμό ευχαριστώ και από εμάς τους μαθητές του  

4ο  Δημοτικού σχολείου  Ιλίου!! 

                  

ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ  ΜΑΡΙΑ - Ε2