Στις 29 του Μάη του 1953, ο Εδμόνδος Χίλλαρυ και ο ορειβάτης οδηγός του Τεν-Σιγκ, προσέφεραν στην ανθρωπότητα την κατάκτηση της ψηλότερης κορυφής της γης: του Έβερεστ (8.882 μ.). Χάρη στο θάρρος και στη μανιώδη ορμή τους, νίκησαν τη «Στέγη του κόσμου» και συνέβαλλαν σημαντικά στη γνώση των προϋποθέσεων ζωής του ανθρώπου σε μεγάλο ύψος.
Στις 22 Σεπτέμβρη του 1965 μία ατσαλένια σφαίρα διαμέτρου 5,7 μ. , μέσα στην οποία ζουν κλεισμένοι 6 άντρες, ακουμπά στο βυθό, στο πέλαγος του ακρωτηρίου Φερρά, στη γαλλική ακτή της Μεσογείου. Το πείραμα «Προηπειρωτικό» που αποφάσισε ο διοικητής Ζακ Υβ Κουστώ, ήταν το πρώτο από τα σπουδαία πειράματα της υποθαλάσσιας ζωής που ανέλαβε ποτέ άνθρωπος. Το μέλλον του πλανήτη μας κρύβεται στα βάθη των θαλασσών, γιατί ένα μέρος από τα εκατομμύρια κατοίκους που θα έχει η γη, εκεί θα βρει την τροφή του.
Στις 21 Ιουλίου 1969 το διαστημόπλοιο «Απόλλων 11» με τον κυβερνήτη του Νηλ Άρμοστρογκ προσγειώνεται στη Σελήνη. Εκεί βρίσκεται σ’ έναν παράξενο κόσμο. Το φεγγάρι είναι ψυχρό και άγονο. Ένας κόσμος μουντός και σταχτής, με μαύρες σκιές. Ακόμη και τη μέρα ο ουρανός πάνω από το φεγγάρι είναι μαύρος. δεν υπάρχει ατμόσφαιρα για να τον κάνει γαλάζιο. Στο φεγγάρι βασιλεύει η σιωπή, δεν υπάρχει αέρας για να μεταφέρει τον ήχο. Μια μέρα περισσότεροι άνθρωποι θα προσεληνωθούν, θα φτιάξουν μη επανδρωμένα διαστημόπλοια, για να μεταφέρουν υλικά, για το χτίσιμο μονίμων σεληνιακών βάσεων από τις οποίες θα εκτοξευθούν πελώρια διαστημόπλοια για την Αφροδίτη και τον Άρη.
Οι πληροφορίες είναι από το βιβλίο της Γαλάτειας Γρηγοριάδου-Σουρέλη «Τέλος δεν έχει η αγάπη»
ΛΙΒΑΝΙΟΥ ΜΑΡΙΑΝΘΗ - Ε2
|