Ειρήνη

                                                                                                               

 

 

 

 

                                   

Η καστανιά (CASTANEA SATINA) έχει το όνομα της από την αρχαία πόλη Καστάνη της Θεσσαλίας και κατάγεται από τη Μικρά Ασία.

Άλλοι πιστεύουν ότι γεννήθηκε από το σώμα της Νέας μιας νύμφης που ερωτεύθηκε ο Δίας. Η Νέα από τη σχέση αυτή γέννησε την όμορφη και γενναιόδωρη καστανιά. Η καστανιά μπορεί να ζήσει έως και χίλια χρόνια και όλα της τα τμήματα είναι χρησιμοποιήσιμα: το αγκαθωτό περίβλημα του καρπού γίνεται λίπασμα, το ξύλο χρησιμοποιείται σε διάφορες κατασκευές, τα κλαδιά στην καλαθοπλεκτική και ακόμη και οι κορμοί για να φτιάχνονται μελίσσια.

Η καστανιά δικαιολογημένα λέγεται και "αρτόδεντρο". 0 καρπός της δίνει 191 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Το κάστανο περιέχει 48%νερό, 45%γλυκίδια 3%πρωτεΐνες, πολλά ορυκτά άλατα κυρίως ποτάσιο καθώς και σημαντικές ποσότητες βιταμίνες Β1. Το κάστανο αποτελεί μια πλήρη τροφή, ιδανική για παιδιά στην ανάπτυξη, για όσους αναρρώνουν και για αθλητές.

Με τα χρόνια οι ασθένειες της καστανιάς, η μη κατανάλωση και η αστυφιλία οδήγησαν πολλούς μικροκαλλιεργητές σε σημαντικές κοπές αυτών των δέντρων, όμως τώρα πια η περίοδος αυτή πέρασε και πολλοί καστανοκαλλιεργητές αρχίζουν πάλι να διατηρούν και να καλλιεργούν καστανοφυτείες.

 

ΣΤ2