«Πες μου ποιον έχεις φίλο να σου πω ποιος είσαι». Θα έχεις ακούσει βέβαια αυτή τη σοφή λαϊκή παροιμία. Και είναι στ’ αλήθεια σοφή, γιατί από το φίλο που διαλέγει και συναναστρέφεται κανείς, φανερώνεται και ο δικός του χαρακτήρας. Να γιατί πρέπει να είσαι πολύ προσεχτικός στην επιλογή των φίλων σου!!!!!
Όταν λέμε φιλία εννοούμε τη συντροφιά που στηρίζεται στην αμοιβαία εκτίμηση και αγάπη ανάμεσα σε δύο ή περισσότερα άτομα. Η φιλία είναι ένα ευγενικό συναίσθημα, όπως και η αγάπη, που προϋποθέτει την ειλικρίνεια και την αλήθεια. Έτσι και η επιλογή των φίλων πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή. Από τον φίλο περιμένουμε, όπως και από τον εαυτό μας, θυσίες και εκδήλωση αγάπης , χωρίς αντάλλαγμα, χωρίς ανταπόδοση για τη θυσία. Οι αληθινοί φίλοι θα φανούν στις κρίσιμες και στις δύσκολες στιγμές της ζωής μας
Η φιλία έχει τις ρίζες της βαθιά στην ανθρώπινη ψυχή. Εκείνος που στηρίζεται στα συμφέροντα δεν είναι φίλος. Οι πιστοί και καλοί φίλοι θα μοιραστούν τις επιτυχίες μας, τις ευτυχίες μας και τις χαρές μας αλλά και δε θα απομακρυνθούν στις δυστυχίες και τις αποτυχίες μας.
Ένα από τα πολλά μας κοινωνικά καθήκοντα είναι και η δημιουργία όχι μόνο λίγων ή πολλών φίλων, αλλά καλών και πιστών φίλων που όταν θα χρειαστεί, θα θυσιαστούν κιόλας. Ένα σωρό μεγάλα κατορθώματα έχουν πραγματοποιηθεί επειδή στηρίχτηκαν στην αληθινή και πραγματική φιλία.. Μεγάλα και ιστορικά παραδείγματα είναι η φιλία του Πάτροκλου και του Αχιλλέα, του Αλέξανδρου και του Ηφαιστίωνα, του Δάμωνα και του Φιντία, του Ορέστη και του Πυλάδη και πολλών άλλων ακόμα.
Φυσικά τους φίλους μας δεν πρέπει να τους αποκτάμε χωρίς έλεγχο και στην τύχη. Χρειάζεται προσοχή και μελέτη για την επιλογή τους. Η φιλία παίζει σπουδαίο ρόλο τόσο σε εμάς ατομικά όσο και κοινωνικά. Έχει δηλαδή δύο ρόλους ατομικό και κοινωνικό.
Όσοι, λοιπόν, δεν καταφέρνουν να νιώσουν στη ζωή τους το μεγάλο αυτό και ευγενικό συναίσθημα είναι δυστυχείς αλλά και πάντα μόνοι.
Μακρή Κωνσταντίνα - Στ2
|