Ειρήνη

                                                                                                               

 

 

 

Ο Αθλητισμός στην αρχαιότητα

 

Ο αθλητισμός αποτελεί κοινωνικό φαινόμενο πολύ παλιό. Γεννήθηκε μαζί με τον άνθρωπο και υπήρξε μια δεύτερη φύση γι΄ αυτόν. Απλές δραστηριότητες του ανθρώπου , όπως το τρέξιμο για το κυνήγι του ή για να αποφύγει τους κινδύνους , η ρίψη ακοντίου ή της πέτρας για τους ίδιους λόγους είναι ο θεμέλιος λίθος των αρχών του αθλητισμού. Οι ρίζες της σημερινής μορφής που έχει ο αθλητισμός, πρέπει να αναζητηθεί κατά τα αρχαία χρόνια στη χώρα μας. Έχουμε μυθικές αφηγήσεις των Κρητών που βασίζονται στο αθλητικό πνεύμα και αξία. Στην Ιλιάδα υπάρχει πλήρης περιγραφή αθλητικών αγώνων , που έγιναν προς τιμήν του νεκρού Πατρόκλου. Οι αρχαίοι μας πρόγονοι καλλιέργησαν την ευγενή άμιλλα μεταξύ των αθλητών, εφάρμοσαν τεχνικές και κανόνες στα διάφορα αγωνίσματα και ύμνησαν το αθλητικό πνεύμα και το σωματικό κάλλος(σε συνάρτηση με το πνεύμα). Οι αθλητές είχαν ζηλευτή θέση μεταξύ των πολιτών, απολάμβαναν τιμητικές διακρίσεις και υμνήθηκαν από μεγάλους ποιητές της Αρχαιότητας. Ξακουστές αθλητικές εκδηλώσεις είναι τα Ολύμπια, τα Νέμεα, τα Ίσθμια, τα Πύθια, τα Παναθήναια, τα Πανιώνια κ. λ. π  Η μεγάλη σημασία που έδιναν οι αρχαίοι στον αθλητισμό φαίνεται καθαρά από τα οργανωμένα γυμναστήρια, που είχαν και τους  ειδικά εκπαιδευμένους προπονητές. Οι αθλητικές εκδηλώσεις δεν έλειπαν από καμιά γιορτή τους και τελούνταν ακόμη και για να τιμήσουν τους νεκρούς ή τους επισκέπτες.

 

Οι ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα

 

Οι σημαντικότεροι απ΄ τους Πανελλήνιους αγώνες γίνονταν στην Ολυμπία. Οι αρχαίες πηγές αναφέρουν αρκετούς ήρωες ως ιδρυτές των αγώνων.

Ο Πέλοπας ίδρυσε αγώνες προς τιμήν της Ήρας, έτσι καθιερώθηκαν οι αγώνες στην Ολυμπία.

Η Ιπποδάμεια ίδρυσε γυναικείους αγώνες προς τιμήν της Ήρας. Έτσι καθιερώθηκαν οι αγώνες στη Ολυμπία.

Σύμφωνα με άλλους η ίδρυση των αγώνων αποδίδεται στον Ηρακλή.

Ο Ηρακλής έφερε την αγριελιά.

Ο Στράβων θεωρεί ότι οι αγώνες οργανώθηκαν από τον Όξυλο βασιλιά των Ηρακλειδών μετά το 1200 π.Χ.

Αργότερα αναδιοργανώθηκαν από τον Ίφυτο. Οι αρχαίες γραπτές πηγές αναφέρουν ως έτος έναρξης των αγώνων το 776 π. Χ

Τον 5ο αιώνα π.Χ. οι αγώνες έφτασαν στο απόγειο της δόξας τους. Στην ελληνιστική εποχή όμως μετατράπηκαν σε επαγγελματικές αθλητικές εκδηλώσεις κάτι που παγιώθηκε στη Ρωμαϊκή εποχή.

Τελικά καταργήθηκαν από το Θεοδόσιο Α΄ το 393 μ.Χ.

Με τους Ολυμπιακούς αγώνες σφυρηλατήθηκε η εθνική φυλετική και πνευματική ενότητα των Ελλήνων.

Μετά από διακοπή τόσων χρόνων οι αγώνες ξανάρχισαν στην Αθήνα το 1896, και τελούνται από τότε κάθε τέσσερα χρόνια. 

                                                                      

ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Δ2

 

 

Σύγχρονος Αθλητισμός

 

Σήμερα ο αθλητισμός επικρατεί σε παγκόσμιο επίπεδο και συγκινεί όχι μόνο όσους ασχολούνται, αθλούνται ή εργάζονται γι΄ αυτόν αλλά και τις πλατιές μάζες του κόσμου, που με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούν τους εκάστοτε αθλητικούς αγώνες και τις επιδόσεις των αθλητών.

Ο χαρακτήρας του αθλητισμού στη σύγχρονη εποχή είναι πολυεθνικός, με κοινούς κανόνες για όλα τα κράτη, αφού τις περισσότερες φορές σε μια αθλητική συνάντηση συμμετέχουν αθλητές από πολλά διαφορετικά κράτη. Η κατάργηση των γεωγραφικών ορίων, η κοινή προσπάθεια, η συναδέλφωση των αθλητών για έναν κοινό σκοπό, το αθλητικό πνεύμα η άμιλλα, είναι στοιχεία, που μιλούν στη ψυχή του κάθε ανθρώπου, με αποτέλεσμα ο αθλητισμός να έχει πλέον διαδοθεί παντού. Έχουν ιδρυθεί ομοσπονδίες, διοργανώνονται μεγάλες αθλητικές συναντήσεις, χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερα χρηματικά ποσά διατίθενται για την ανάπτυξη του αθλητισμού και όλα τα μέσα οι χώροι προπόνησης των αθλητικών αγώνων τελειοποιούνται.

 

Διάσημοι αθλητές στην αρχαιότητα

 

Θεαγένης ο Θάσιος (παγκρατιστής), Λεωνίδας ο Ρόδιος (δρομέας), Μίλων ο Κροτωνιάδης

(παλαιστής) Διαγόρας ο Ρόδιος (πυγμάχος Μελαγκόμας ο Χάριος (πυγμάχος), Ηρόδωρος ο Μεγαρεύς (σαλπιγκτής).

 

 

Αθλητές της χώρας μας που έχουν διακριθεί διεθνώς

 

Η χώρα μας έχει αναδείξει σπουδαίες μορφές στο χώρο του αθλητισμού. Ο Σπύρος Λούης, ο Κώστας Τσικλητήρας, η Κατερίνα Θάνου, ο Κώστας Κεντέρης, η Βούλα Πατουλίδου, η Νίκη Μπακογιάννη η Νίκη Ξάνθου, η Όλγα Βασδέκη, η Βούλα Τσιαμίτα, η Αναστασία κελεσίδου, η Μιρέλλα Μανιάνι, ο Πέτρος Γαλακτόπουλος, ο Στέλιος Μηγιάκης, ο Δημήτρης Θανόπουλος Ο Χαράλαμπος Χολίδης, ο Πύρος Δήμας ο Ακάκιος Καχιασβίλι, ο Βαλέριος Λεωνίδης , ο Περικλής Κακούσης ο Λεωνίδας Σιαμπάνης, ο Βίκτορας Μήτρου, η Ιωάννα Χατζηιωάννου (στην άρση βαρών), ο Ιωάννης Μελισσανίδης, ο Δημοσθένης Ταμπάκος(ενόργανη) Ο Νίκος Κακλαμανάκης (ιστιοπλοΐα).

 

 

 

 

 

 

 

 

Πάλη

 

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον αγώνισμα είναι η πάλι. Διεξάγεται σε ειδικό χώρο του σταδίου την παλαίστρα όπου οι αθλητές πάλευαν γυμνοί κι έπρεπε να συνδυάζουν ιδιαίτερα σωματικά προσόντα, δύναμη και μαχητικότητα.

Αρχικά Υπήρχαν δυο είδη πάλης. Η ορθοπάλη που οι αθλητές έπρεπε να ρίξουν κάτω τον αντίπαλο και η κύλιση που ο αγώνας τελείωνε με την οριστική πτώση και παράλυση του αντιπάλου και την ομολογία του πως έχασε.

Αργότερα προστέθηκε άλλο είδος, ο ακροχειρισμός, που οι αντίπαλοι δεν επιτρεπόταν να αγγίξουν κανένα άλλο μέρος του σώματος παρά μόνο τα χέρια.

Η πάλη έχει δύο στυλ, το ελληνορωμαϊκό και τη ελεύθερη πάλη.

Πλαίσιο κειμένου:

 

Στην ελληνορωμαϊκή, που θεωρείται η επικρατέστερη επιτρέπονται λαβές από τη μέση και πάνω και σ την ελεύθερη οι λαβές επιτρέπονται σε όλο το σώμα. Ο αγωνιστικός χρόνος είναι 2 τρίλεπτα μέρη με ένα ενδιάμεσο διάλειμμα 30 δευτερολέπτων.

 

 

Πυγμαχία

 

Ο Όμηρος αναφέρει την πυγμαχία δύσκολο αγώνισμα.

Ο Θησέας θεωρείται ο πρώτος που την καθιέρωσε. Στη

μυθολογία καλοί πυγμάχοι ήταν ο Ηρακλής, ο Απόλλωνας, ο Πολυδεύκης και οι άλλοι. Πραγματοποιείται με χτύπημα που καταφέρνει ο ένας αντίπαλος στον άλλον με τις γροθιές του. Στην σύγχρονη αποχή η πυγμαχία καθιερώθηκε από τους Άγγλους, οι οποίοι καθιέρωσαν και τους κανόνες της, που ισχύουν μέχρι σήμερα και θεωρείται από τα πιο σημαντικά και ενδιαφέροντα αγωνίσματα. Η διάρκεια ενός πυγμαχικού αγώνα διαιρείται σε τμήματα μικρότερης διάρκειας, τους γύρους. Κάθε γύρος κρατάει 3 λεπτά με ενδιάμεσο διάλειμμα 1 λεπτό. Σήμερα οι πυγμαχικοί αγώνες κρατούν πέντε γύρους ενώ παλιότερα οι γύροι ήταν απεριόριστοι μέχρι που εξαντλείται εντελώς ο αντίπαλος.

Νικητής ανακηρύσσεται ο αθλητής που θέτει «νοκ αουτ» το ν αντίπαλό του ή αν δεν υπάρξει «νοκ αουτ» η νίκη κρίνεται στα «σημεία δηλ. νικητής είναι αυτός με τις καλύτερες προσπάθειες κατά τη διάρκεια του αγώνα.

 

 

 


 

Γυμναστική

 

Οι αθλητές που επιδίδονται σ΄ αυτό το άθλημα, συγκεντρώνουν

ιδιαίτερες ικανότητες. Πειθαρχία, ετοιμότητα, χάρη και αρμονία, ρυθμό,

 δυναμισμό, ευλυγισία και επιδεξιότητα στην κίνηση.

Με το σώμα τους μόνο ή με τη χρήση οργάνων και με συνοδεία μουσικής ή  χωρίς μουσική εκτελούν διάφορες ασκήσεις προάγουν τον αθλητισμό σε τέχνη.

Στη γυμναστική διακρίνουμε διάφορα αγωνίσματα: ρυθμική, ενόργανη, τραμπολίνο, αεροβική, ακροβατική και γενική γυμναστική.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μπάσκετ

 

Διεξάγεται σε κλειστά ή ανοιχτά γήπεδα σε προκαθορισμένα χρονικά όρια, κατά τα οποία δυο ομάδες επιδιώκουν να σημειώσουν πόντους ρίχνοντας με τα χέρια τη μπάλα στο καλάθι της αντίπαλης ομάδας.

κάθε καλάθι παίρνει δύο πόντους εκτός και αν σημειωθεί καλάθι έξω από την γραμμή 6.25 μ. οπότε σημειώνονται τρεις πόντοι. Το παιχνίδι διαρκεί 40 λεπτά με 2 ημίχρονα των 20- λεπτών.

Κάθε ομάδα αποτελείται από 5 παίκτες, που κάνουν επίθεση και άμυνα ταυτόχρονα. Σε περίπτωση ισοπαλίας δίνεται συμπληρωματικό ημίχρονο 5 λεπτά (παράταση).

Πλαίσιο κειμένου:

 

Η χώρα μας έχει αναδείξει σπουδαίες μορφές στο μπάσκετ και έχει σημειώσει σημαντικές διακρίσεις.

 

 

Βόλεϊ

 

Το βόλεϊ παίζεται με φιλάθλους όλων των ηλικιών.

Παίζεται από δύο ομάδες σε ειδικά διαμορφωμένο γήπεδο που

χωρίζεται από το δίχτυ (φιλέ) σε δύο ίσα τμήματα, ένα για κάθε ομάδα. Η κάθε ομάδα έχει 6 βασικούς παίχτες και 6 αναπληρωματικούς. Σ΄ αυτό το άθλημα συναντάμε δύο αγωνίσματα: το βόλεϊ, που διεξάγεται σε κλειστό γήπεδο και το μπιτσ βόλεϊ, που διεξάγεται σε γήπεδο με άμμο. Και στα δύο αυτά αθλήματα στόχος της κάθε ομάδας είναι να περάσει η μπάλα πάνω από το δίχτυ και να ακουμπήσει στο έδαφος του γηπέδου της αντίπαλης ομάδας.

 

Ποδόσφαιρο

 

 

Το ποδόσφαιρο «ο βασιλιάς των σπορ» , είναι στο χώρο του

 

αθλητισμού το πλέον διαδιδόμενο και δημοφιλές άθλημα

με τη μεγαλύτερη απήχηση παγκοσμίως.

Εμφανίστηκε με τη σημερινή του μορφή τον 19ο αιώνα στην Αγγλία.

Διεξάγεται στο γήπεδο, η επιφάνεια του οποίου αποτελείται από φυσικό ή τεχνητό χορτοτάπητα και αποτελείται από κερκίδες για να χωρούν οι πολλοί φίλαθλοι , θαυμαστές του.

Το μεγαλύτερο γήπεδο παγκοσμίως σήμερα είναι το Μαρακανά στη Βραζιλία.

Οι ποδοσφαιρικοί αγώνες διεξάγονται με 2 ομάδες, η κάθε μια των οποίων αποτελείται από 11 τακτικούς παίχτες και 5 αναπληρωματικούς.

Ο αγώνας(ματς) διευθύνεται από το διαιτητή και δυο επόπτες γραμμών που τηρούν πιστά τους κανόνες κι έχουν δικαίωμα να διακόψουν το παιχνίδι, όταν αντιληφθούν παράβαση των κανονισμών.

Ο αγώνας διαρκεί 90 λεπτά σε δυο ημίχρονα των 45 λεπτών το καθένα.

Βασικός σκοπός της κάθε ομάδας είναι να πετύχει το «τέρμα» στην εστία (δίχτυα) της αντίπαλης ομάδας χρησιμοποιώντας κάθε μέλος του σώματος εκτός από τα χέρια.

 

Μαριλένα Αρβανιτάκη  Δ2+ Ιωάννα Αδαμοπούλου Ε2 + Μακρή Κων/να

 

 

 

 

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ (ΠΟΙΗΜΑ)

 

Ο Ηρακλής ξεκίνησε

να πάει στην Ελλάδα

και έφερε μαζί του κλαδιά αγριελιάς

σύμβολο νίκης και χαράς…

 

Μια μέρα άρχισαν οι Ολυμπιακοί

-κι είχε ανέβει ο ήλιος στη σκηνή-

αθλητές αρματοδρόμοι, παλαιστές

ήταν όλοι τους εκεί, και οι θεατές

 

για να αρχίσουνε τον

αγώνα για τον κότινο

που θα αναδείκνυε το δοξασμένο νικητή.

 

Μέσα στο φως της Ολυμπίας

μαζεύτηκαν οι αθλητές

γέμισε ο κόσμος όλος ειρήνη,

χαρά και ωραίες μορφές.

 

Αυτό το φως της Ολυμπίας

μαγεύει από τότε τους λαούς

όλες τις φυλές

και φέγγει μέσα στη ζωή τους

αδελφοσύνη και αρετές.

 

Το φως αυτό το ίδιο θα λάμπει στης Αθήνας

τους Ολυμπιακούς,

και θα φωνάζει σ΄ όλο τον κόσμο: Ελλάδα

μάνα του Ολυμπισμού!

 

Γιακουμάκης  Αθανάσιος Δ2