Ειρήνη

 

 

«ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ»

Ο Φάνης ζει στην Κωνσταντινούπολη με την οικογένειά του. Ο παππούς του έχει ένα μαγαζί με όλων των ειδών τα μπαχαρικά. Αυτός του μεταδίδει την αγάπη του προς αυτά αφού μπορούσε να συνδυάζει τα πάντα με τα μπαχαρικά και την μαγειρική.

 Απ’ την υπόλοιπη οικογένεια μαθαίνει σιγά  σιγά όλα τα μυστικά της πολίτικης κουζίνας, που βασίζεται στο πώς, πού, και πόσο θα βάλεις τα μπαχαρικά. Έτσι καταφέρνει σε πολύ μικρή ηλικία να φτιάχνει υπέροχα φαγητά.

Στο μαγαζί του παππού του θα γνωρίσει και τη Σαϊμέ, μια μικρή Τουρκοπούλα, που θα αγαπήσει και δε θα την ξεχάσει ποτέ.

Την εποχή όμως εκείνη υπήρχαν μεγάλες διαφορές ανάμεσα σε Τουρκία – Ελλάδα και γι’ αυτό απέλασαν απ’ την Πόλη τον πατέρας του Φάνη που ήταν Έλληνας και όχι Τούρκος υπήκοος. Έτσι έφυγαν όλοι μαζί εκτός από τον παππού.

Στην Αθήνα περνούσε μια μελαγχολική ζωή. Πολλές φορές ο παππούς του έταζε ότι θα ερχόταν αλλά ποτέ δεν πήγε. Ο Φάνης έφτασε στο σημείο να προσπαθήσει να γυρίσει κρυφά και μόνος του στην Πόλη τη μέρα μάλιστα που κηρύχτηκε στην Ελλάδα η δικτατορία του Παπαδόπουλου.

Τέλος γίνεται ένας επιτυχημένος αστρονόμος. Ο παππούς του τού τάζει ξανά ότι θα τον επισκεφθεί αλλά στο αεροδρόμιο αρρωσταίνει. Ο  εγγονός του γυρίζει στην Πόλη και προλαβαίνει τον παππού λίγο πριν πεθάνει. Αποφασίζει να μείνει και να  παραδίδει μαθήματα στο Πανεπιστήμιο. Ξανασυναντά την παλιά του φίλη, που στο μεταξύ έχει παντρευτεί και αποκτήσει μια κόρη.

Αν και ο παππούς εμφανίζεται μόνο στην αρχή της ταινίας, ο σκηνοθέτης με μεγάλη μαστοριά δεν αφήνει ούτε στιγμή να τον ξεχάσουμε. Βρίσκεται πάντα στη σκέψη και στις συζητήσεις όλων.

 

Θα πρότεινα σε όλους να παρακολουθήσουν αυτή την  ταινία. Οι ηθοποιοί έπαιζαν τέλεια τους ρόλους τους, ακόμα και τα μικρά παιδιά. Συνδυάζει πολύ επιτυχημένα τις αστείες με τις συγκινητικές καταστάσεις. Μπορούν να την παρακολουθήσουν με μεγάλη ευχαρίστηση θεατές κάθε ηλικίας.

 

ΜΙΝΗ ΕΥΒΟΥΛΗ ΣΤ1