Ειρήνη

                                                                                                               

 

 

 

«Ο Ολυμπιονίκης που έβλεπε τα ψάρια να περνούν»

Ο Θεαγένης, ο Κλέωνας και ο Αρίσταρχος είναι τρεις φίλοι που ζουν σε μια γειτονιά στη Θάσο (5ος αι. π.Χ.)

Ο Θεαγένης είναι πολύ δυνατός. Ο Κλέωνας είναι πολύ γρήγορος.

Ενώ παίζουν και γυμνάζονται μαζί, στην καρδιά του Κλέωνα φώλιασε μεγάλη ζήλια για τον Θεαγένη.

Ο Θεαγένης μόλις εννιά χρονών μπόρεσε και σήκωσε το θεόρατο άγαλμα του Ηρακλή, κι έτσι έγινε διάσημος, στη Θάσο και σ΄ όλη την Ελλάδα. Αυτό έκανε τον Κλέωνα να τον ζηλεύει ακόμη πιο πολύ και να θέλει να τον ξεπεράσει, αφού ο Θεαγένης είχε αρχίσει και έπαιρνε στεφάνια νίκης σε διάφορους αγώνες.

Η μοίρα το έφερε να συναντηθούν αντίπαλοι σε κάποιους Ολυμπιακούς αγώνες . Ο θεαγένης ήθελε τη δόξα κι ήταν σχεδόν σίγουρος. Ο Κλέων ήθελε με κάθε τρόπο την ήττα του αντιπάλου του.

και ο Αρίσταρχος, φίλος  και των δύο, θεωρούσε τιμή του να συμμετέχει σ΄ ένα τέτοιο γεγονός όπως οι Ολυμπιακοί αγώνες εκείνης της εποχής.

Συμβαίνουν απροσδόκητα γεγονότα. Παλεύουν λυσσασμένα και ο Θεαγένης νικά, η ζήλια όμως του Κλέωνα δε νικιέται.

Οι κάτοικοι της Θάσου στήνουν άγαλμα του Ολυμπιονίκη  τους του Θεαγένη. Η ζήλια του Κλέωνα γίνεται μίσος.

….. Ο Θεαγένης πέθανε. Ο Κλέωνας ζητά εκδίκηση. Βρίσκει το άγαλμα και το μαστιγώνει. Θέλει να το καταστρέψει. Κι εκείνο πληγωμένο πέφτει πάνω του και τον πλακώνει.

Μάταια ο Αρίσταρχος προσπάθησε να τον κάνει να αλλάξει συμπεριφορά. Που να το΄ ξερε πως ο γιος του πεθαμένου Κλέωνα θα ζητούσε να τιμωρηθεί το άγαλμα που πλάκωσε και σκότωσε τον πατέρα του ! ( νόμος του Δράκοντα)

Οι δικαστές δικάζουν το άγαλμα και το εξορίζουν. Το πετούν στη θάλασσα.

….. Μαύρο όμως ήταν το μέλλον της Θάσου. Κακοκαιρία, πείνα ξηρασία ταλαιπωρούν το νησί.

Το μαντείο των Δελφών ζητά να φέρουν πίσω τους εξόριστους. Οι Θάσιοι ξεχνούν το άγαλμα του Θεαγένη. Το κακό συνεχίζεται στο νησί.

Επιτέλους δυο παιδιά μαζί μ΄ έναν ψαρά βρίσκουν το άγαλμα, κατά τύχη, και το φέρνουν με τη βάρκα στο νησί.

Έγινε σωστό πανηγύρι καθώς μετέφεραν το εξόριστο  και ταλαιπωρημένο άγαλμα του Ολυμπιονίκη Θεαγένη, στη θέση του. Άρχισε να πέφτει δυνατή βροχή στο κατάξερο νησί ενώ το άγαλμα όρθιο καμαρωτό στη θέση του έπαψε πια να βλέπει τα ψάρια να περνούν.

Καζάνης Αρσένης (Δ2)

 

Επικίνδυνα παιχνίδια

Συγγραφέας: Λίτσα Ψαραύτη

 

Η Μαρία είναι ένα κορίτσι 16 χρονών. Όλα πήγαιναν καλά στη ζωή της ώσπου τη μέρα που ερωτεύτηκε τον Μάρκο. Ο Μάρκος την σπρώχνει στα ναρκωτικά.

Τελικά η Μαρία μετά από υπερβολικές προσπάθειες και την αγάπη των γονιών της καταφέρνει να απαλλαχτεί.

 

Εγώ πιστεύω ότι σε αυτό το βιβλίο πρέπει να το διαβάσει κάθε έφηβος και κάθε γονιός. Μιλάει για το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα της αποχής μας, τα ναρκωτικά. Δίνει λύσεις και βάζει σε σκέψη κάθε νέο για τις κακές επιδράσεις των ουσιών.  Οι γονείς καταλαβαίνουν ότι πρέπει να είναι σε επιφυλακή γιατί κάθε παιδί έχει αυτόν τον φόβο. Ακόμα και το δικό σας παιδί. Ενημερωθείτε από βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, όσο είναι καιρός. Μάθετε για το πρόβλημα μέσα από την ζωή ενός φανταστικού ήρωα ενός βιβλίου, πριν δείτε το παιδί σας να βιώνει αυτήν την κατάσταση.

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ !!!

 

Σκουρής Ιωάννης (Δ1)