ΔΙΟΔΟΥΣ Ο ΚΗΛΙΔΩΤΟΣ

 

 

Γιάννης Τούτσης (Ε1)

Ζει στις θερμές θάλασσες και είναι από τα πιο παράξενα ψάρια. Το σώμα του σκεπασμένο από πολλά αγκάθια, δεν μοιάζει με των άλλων ψαριών, αλλά θυμίζει τον σκαντζόχοιρο. Δεν είναι καλός κολυμβητής και προτιμάει να λικνίζεται από τα κύματα, κοντά στις ακτές.

Ο διόδους ο κηλιδωτός μπορεί να φουσκώνει το σώμα του με νερό ή αέρα και τότε παίρνει σχήμα σχεδόν σφαιρικό. Το κρέας του δεν τρώγεται, γιατί έχει μια άσχημη μυρωδιά. Η μόνη χρησιμότητά του είναι ότι μπορεί να στολίσει κάποιο ενυδρείο, με την περίεργη εμφάνισή του.

                                                            

ΓΑΛΛΟΣ

 

  Είναι πουλί που του αρέσει ο θόρυβος και οι καυγάδες. Είναι κουτό και θυμώνει εύκολα. Το θηλυκό γίνεται φιλόστοργη μητέρα. Μπορεί να κλωσήσει και ξένα αυγά. Έχει κρέας τρυφερό και πολύ νόστιμο. Μας δίνει και τα φτερά του.

Εδώ και τετρακόσια χρόνια ο γάλλος ζούσε μόνο στην Αμερική ελεύθερος σε μεγάλα κοπάδια. Όταν οι Ευρωπαίοι ανακάλυψαν την Αμερική και είδαν πως το πουλί αυτό είχε τόσο εξαιρετικό

 κρέας κι’ αυγά τόσο μεγάλα, το έφεραν στη χώρα τους κι άρχισαν να το τρέφουν σαν κατοικίδιο. Με τα φτερά του οι Ερυθρόδερμοι στόλιζαν τα κεφάλια τους και κάθε χρόνο θυσίαζαν στα είδωλά τους χιλιάδες τέτοια πουλιά.

Στη χώρα μας τρέφεται στις αγροικίες, όπου υπάρχει μεγάλη έκταση για βοσκή.

 

 

ΛΑΓΟΣ

    Μόλις έρθει στην Ευρώπη άνοιξη οι αρσενικοί λαγοί  κάνουν κάθε είδους τρέλα: πηδούν στον αέρα, κυλιούνται στο γρασίδι ή τσακώνονται μεταξύ τους.  Μερικοί άνθρωποι λένε: «αυτός κάνει τρέλες σαν λαγός του Μάρτη», γιατί ξέρουν την συμπεριφορά του λόγω του καιρού τής αναπαραγωγής τους.

    Οι λαγοί ανήκουν στην οικογένεια των κουνελιών μόνο που έχουν μερικές διαφορές: μερικές φορές βγαίνουν πιο μεγάλα, τα λαγουδάκια γεννιούνται με γούνα και έχουν ανοιχτά τα μάτια τους ενώ τα κουνελάκια γενιούνται συγνά με κλειστά μάτια.

    Οι λαγοί και τα κουνέλια διατηρούν την ισορροπία της φύσης. Είναι τροφή για χιλιάδες αρπαχτικά: αλεπούδες, κουκουβάγιες, φύδια, γεράκια, νυφίτσες, λύκους, αγριόγατους κ.α.   Οι λαγοί βρίσκονται βρίσκονται πάντα σε κίνδυνο παρ’ όλα αυτά ένα μικρό ποσοστό μπορεί να ξεφύγει κάθε χρόνο.  Οι λαγοί δεν έχουν αμυντικό μέσο, παρ΄ όλα  αυτά η λαγίνα παλεύει για να κρατήσει τα λαγουδάκια της ζωντανά.  Οι λαγοί όμως τρέχουν πολύ γρήγορα και μπορούν να ξεφύγουν κάποτε απ΄  τους εχθρούς τους.  Οι πιο γρήγοροι λαγοί μπορούν να φτάσουν τα 65 χ.μ. την ώρα.  Την ημέρα οι λαγοί λουφάζουν σε διάφορα σημεία όπως: στην κουφάλα ενός δέντρου ή σε μια τούφα από θάμνο.  Τη νύχτα βγαίνουν για βοσκή.  Είναι φυτοφάγα ζώα και τρώνε κάθε είδους χορταρικό.

    Ένα είδος ενδιαφέρον είναι ο λαγός των Άλπεων.  Τον χειμώνα η γούνα του γίνεται κάτασπρη και μόνο οι άκρες των αφτιών του μένουν μαύρες.  Με την άνοιξη βγάζει καφετιές τρίχες.

    Το κατακαλόκαιρο πάλι γίνεται ολότελα καφέ, αλλά το φθινόπωρο ξαναγίνεται άσπρος.  Αυτές οι χρωματικές αλλαγές βοηθούν το να κρύβεται απ΄ τους εχθρούς του στο φυσικό του περιβάλλον.  Οι λαγοί των Άλπεων ζευγαρώνουν μόλις μπει η άνοιξη και γεννιούνται τέσσερα συνήθως λαγουδάκια.  Η λαγίνα δεν τους φτιάχνει φωλιά κάθεται δίπλα τους και τα θηλάζει μόνο την νύχτα.  Μετά αυτά τρώνε χόρτα.

Ζευγαρώνουν όταν κλείσουν τον χρόνο.  Ζυγίζουν ως 2 κιλά και έχουν  μήκος περίπου 40 εκατοστά.  Τέλος ένας άλλος λαγός που αλλάζει χρώμα είναι ο ορκτικός.  Βρίσκονται στην Αλάσκα και ζυγίζει 5,5 κιλά. Ο λαγός  αυτός είναι τροφή για πολικές αλεπούδες, αρκούδες και από τους Εσκιμώους.

Μαρία Καλαργύρου

 

Quiz με Ζώα...

 

 

" Τι  είμαι "

 

 __  __  __  ό  __

 

Τέτοιο φόβο σαν εμένα

δεν το έχει άλλο ζώο

και κανένα δεν πειράζω

μόνο χορταράκι τρώω.

Το κρέας μου είναι νόστιμο

κι όλοι με κυνηγάμε

κι αν μπορέσω και ξεφύγω

απ’ το κακό τους σκάνε.

 
Ά __ __ __ __

Είμαι ζώο περήφανο

πολύ σας χρησιμεύω

κι απ’ την αυγή ως το σούρουπο

μες στους αγρούς δουλεύω.

Στα χωριά και στα χωράφια,

κάθε μέρα φορτωμένο,

αλλά τρέχω και στις κούρσες

όταν είμαι γυμνασμένο.

 

__  __  __  __  __  ύ

 

Είμαι πονηρή, το ξέρω

αλλά όμως τι να κάνω;

Αν δεν κάνω πονηριές

απ’ την πείνα θα πεθάνω !

Όταν μπω μεσ’ στο κοτέτσι

καμιά  κότα δεν αφήνω

κι όλοι σας με κυνηγάτε

για τη γούνα που σας δίνω.

 

__  ά  __  __  __  __  __  __ 

Έχω υπομονή μεγάλη

και τον άνθρωπο βοηθάω

αλλά όμως αν θυμώσω

βήμα πια δεν το κουνάω.

Κουβαλάω όλα τα βάρη

και ποτέ δεν μουρμουρίζω

αλλά αν με κόψει η πείνα

αρχινάω και γκαρίζω.

1. Λαγός – 2.Άλογο – 3.Αλεπού – 4.Γαϊδαρος

 

Βάλια Λιακοπούλου (Ε1)