Κύπρος - Κυπριακό

 

 

ΚΥΠΡΟΣ (9.000 χρόνια ιστορίας)

 Το ένδοξο παρελθόν της.

    Στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής, το 3ο μεγαλύτερο νησί στη Μεσόγειο  πήρε το όνομα του από το φυτό κύπρος (λαυσονία) ή από λέξη σημιτικής προέλευσης.  Οι πρώτοι της κάτοικοι και οι παράλιοι συνοικισμοί της χρονολογούνται απ’ τη νεολιθική εποχή (7.000 – 3.900 π.χ.).

 Η λεία πολλών κατακτητών.

    Απ΄ τον 8ο αιώνα π.χ. γίνεται λεία πολλών κατακτητών όπως των Περσών, Αιγυπτίων και Ασσυρίων που κατακτούσαν διαδοχικά το νησί παρά τη σθεναρή αντίσταση των Κυπριακών Βασιλείων.  Το 322-325 π.χ. περιλαμβάνεται στην αυτοκρατορία του Μέγα Αλεξάντρου, το 325 – 258 π.χ. άνηκε στους Αιγύπτιους, το 31 π.χ. στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία, της Κλεοπάτρας και το 647 άρχισε να πολιορκείται στενά απ’ τους Άραβες για 3 αιώνες.  Τελικά το 965 ο Νικηφόρος Φωκάς τους κατατρόπωσε και ελευθέρωσε την Κύπρο.  Αργότερα γνώρισε τη Φραγκοκρατία (1191 – 1489) και τη Ενετοκρατία (1489 – 1571). Όπως βλέπουμε, η Κύπρος δεν ησύχαζε ούτε λεπτό.  Γνώρισε και τη Οθωμανική Κατοχή το 1571 και μετά οι Τούρκοι την παρέδωσαν στους Άγγλους το 1878.  Ο  αντιαποικιακός αγώνας τελείωσε το 1960, οπότε και η Κύπρος ελεθερώθηκε. Σημαντικοί αγωνιστές ήταν οι: Γρηγόρης Αυξεντίου, Ανδρέας Δημητρίου, Μιχαλάκης Ζάκος, Ευάγορας Παλληκαρίδης και πολλοί πολλοί άλλοι.

 Η Τούρκικη Εισβολή (1974)

    Η χούντα που επικρατούσε στην Ελλάδα (1974), Θέλησε να κάνει το ίδιο και στην Κύπρο. Μ’ αυτή τη ευκαιρία ο τούρκικος στρατός με εντολή του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μπουλέτ Ετσεβίτ, εισέβαλε στη  Κύπρο να τη καταλάβουν με το πρόσχημα να τη βοηθήσουν.  Την κατέλαβαν όμως σε 2 φάσεις. Τη 1η φάση στις 20-23 Ιουλίου άρχισαν να διαπραγματεύονται με τους Έλληνοκύπριους αλλά στις 14-16/8/1974 κατέλαβαν και το κομμάτι  που ξέρουμε ως σήμερα – αξίζει να αναφερθούμε ότι τότε γραμματέας του ΟΗΕ ήταν ο  Court Valt Haim (Αυστρία).

 Η προσφυγή στον ΟΗΕ (1954-55)

    Οι Έλληνες απευθύνθηκαν στον ΟΗΕ για τη λύση του Κυπριακού αλλά δεν συμφώνησαν τα δυτικά κράτη – μέλη και το ζήτημα παραμερίστηκε.  Αυτό στις 16/8/54.  Όμως το Σεπτέμβρη του 1955 απέτυχε η διάσκεψη της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Αγγλίας με αποτέλεσμα στις 6/9/55 οι Τούρκοι να σκοτώσουν βίαια τους Έλληνες της Σμύρνης και της Πόλης. 

 

Ο Kofi Anan –Γ. γρμ. του ΟΗΕ – έδωσε ένα σχέδιο για να βρεθεί μια λύση απ’ τις 2 πλευρές.  Οι πλευρές το συζητούν, εμείς ευχόμαστε να λυθεί το ζήτημα των Κυπρίων όμως ποτέ ξανά η Κύπρος δε θα δοθεί ολόκληρη στους Κύπριους.

 

 

 

Επιλογές

Είδος

Νίκος Παππάς

Εγκυκλοπαίδεια

ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ Εκδ. Δομική

Επιλεκτικά

Γνώσεις – Απόψεις : συγγενών

Γ. Σταυρόπουλος

Εφημερίδες

Εγκυκλοπαίδεια

GRAND LAROUSE

Θ. Καζάνης

Περιοδικό

ΝΕΑ

Βιβλία

ΤΟ ΘΑΥΜΑ

Μάριος Μαλεβίτης

και Κώστας Τομαράς

Καναβέλη Ιωάννα

Βασιλική Στεργίου

Εγκυκλοπαίδεια

ΝΕΑ