Η φώκια Μοναχός

 

 

    Από τα μεγαλύτερα είδη φόκων στον κόσμο, η μεσογειακή Φώκια έχει μήκος γύρω στα 2,5 μέτρα και ζυγίζει 300 κιλά περίπου. Το δέρμα της καλύπτεται από στιλπνό τρίχωμα, με πιο συνηθισμένα χρώματα το γκρίζο ή καφέ στη ράχη, με πιο ανοιχτόχρωμη κοιλιά. Τα νεογέννητα έχουν μήκος 1 μέτρο και ζυγίζουν 15-20 κιλά. Το δέρμα τους καλύπτεται από μακρύ μαύρο τρίχωμα μ’ ένα άσπρο «μπάλωμα» στην κοιλιά. Η αναπαραγωγική περίοδος τοποθετείται στους μήνες Μάιο- Νοέμβριο. Επειδή ο αναπαραγωγικός κύκλος διαρκεί 12 μήνες περίπου (10 μήνες κύηση και 6-8 εβδομάδες γαλουχία) και γεννιέται ένα μόνο μικρό ο ρυθμός αναπαραγωγής είναι αργός. Μπορεί να φτάσει σε ηλικία και τα 45 χρόνια. Η φώκια « Μοναχός» τρέφεται με μια μεγάλη ποικιλία ψαριών, καθώς και με χταπόδια, καλαμάρια κ.ά. Χρειάζεται για να διατραφεί το 5% του βάρους της σχεδόν και για να εξασφαλίσει την τροφή της, μπορεί να διανύει μεγάλες αποστάσεις.

Αρχαία ελληνικά νομίσματα με φώκιες και αποσπάσματα της « Οδύσσειας» του Ομήρου, την περιγράφουν να λιάζεται σε αμμουδερές ακτές της Ελλάδας. Η Μεσογειακή Φώκια ή Φώκια Μοναχός (Monachus- Monachus),είναι τη στιγμή αυτή το πιο απειλούμενο με εξαφάνιση ζώο της Ευρώπης.

 

Οι χελώνες Καρέτα - Καρέτα

  • Ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση

  

    Οι θαλάσσιες χελώνες Καρέτα Καρέτα  ανήκουν στο γένος των ερπετών. Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του γένους αυτού είναι ότι το σώμα τους περικλείεται από ένα προστατευτικό περίβλημα που λέγεται χέλυο. Αυτό χωρίζεται σε δύο τμήματα  το ραχιαίο Θυρεό και τον κοιλιακό Θυρεό.

Τα δύο τμήματα ενώνονται με τις περιθωριακές πλάκες που αφήνουν δύο ανοίγματα. Για τα μπροστινά άκρα, τα πίσω και το κεφάλι. Το κεφάλι είναι μικρό ωοειδές και έχει κεράτινο ρύγχος χωρίς δόντια. Τα είδη των χελωνών που ζουν στο νερό έχουν ενωμένα τα δάκτυλα των άκρων με μια δερμάτινη μεμβράνη που τα βοηθά να κολυμπούν. Δυστυχώς όμως οι χελώνες αυτές απειλούνται με εξαφάνιση.

Οι παραλίες Βϊδοκοιλιά, Γλυφαδάκι, Ρωμανού και Μάτι αποτελούν βιότοπο αναπαραγωγής Καρέτας  Καρέτας στην Ελλάδα. Οι παραλίες ωοτοκίας έχουν συνολικό μήκος 3.200μ. και πλάτος από 10 έως 30 μ.

Στα μέρη αυτά όμως υπάρχουν και προβλήματα. Τα τροχοφόρα στην παραλία μπορούν να καταστρέψουν τις φωλιές και να παγιδεύσουν τους νεοσσούς στις αυλακώσεις που προκαλούν στην άμμο με τους τροχούς τους. Ακόμη τα δυνατά φώτα στην παραλία μπορούν ν΄αποπροσανατολίσουν τους νεοσσούς στην πορεία τους προς τη θάλασσα. Οι παραλίες αυτές της ωοτοκίας ανακαλύφθηκαν το έτος 1982. Το  1983-1984 συνεχίστηκε η ερευνά για να βρουν επίσης το συνολικό αριθμό φωλιών. Τα προγράμματα που ανακάλυψαν τις παραλίες και τον αριθμό των φωλιών είναι ο Σ.Π.Θ.Χ. και [η φύση 2000].

Το 1985 ο Σ.Π.Θ.Χ ξεκίνησε πρόγραμμα καταγραφής της ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών στην παραλία Λεήμονα Σκάλας, στο κεντρικό τμήμα του Λακωνικού κόλπου, στον Ευρώτα. το 1989 γίνεται το πρώτο χειμερινό πρόγραμμα για την καταγραφή τυχαίων συλλήψεων των θαλάσσιων χελωνών.

Ο άνθρωπος έχει κάνει πολλά πράγματα για τις θαλάσσιες χελώνες και ελπίζει η Καρέτα Καρέτα να μην είναι πια είδος προς εξαφάνιση.     

 Δ2