Ελλάς - Τουρκία

Τι μας ενώνουν και τι μας χωρίζουν

 

 Μας χωρίζουν:

1)      Το Αιγαίο και ο εναέριος χώρος.

Η Τουρκία βρήκε διάφορες αφορμές όπως την υφαλοκρηπίδα για αμφισβήτηση στον εναέριο χώρο και στα χωρικά ύδατα. Σύμφωνα με τη δέσμευση του άρθρου 1Β της σύμβασης της Γενεύης του 1958 το μεγαλύτερο μέρος της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου άνηκε  στην Ελλάδα. Οι μετρήσεις  όμως του ωκεανογραφικού Σισμίκ στο Αιγαίο το 1976 δημιούργησαν ένταση η οποία άγγιξε τα όρια του πολέμου. Κατά τον ίδιο τρόπο ενέργησε και στον εναέριο χώρο.

2)    Το Κυπριακό.

Οι Τούρκοι με την εισβολή τους στη Κύπρο τον Ιούλιο του 1974 κατάφεραν να προσαρτήσουν το 38% του εδάφους.  Το 1/3 του πληθυσμού κατέφυγε στο νότιο μέρος του νησιού ενώ πολλοί είναι νεκροί  και αγνοούμενοι.  Πιστεύουμε ότι το σχέδιο Ανάν θα φέρει τις δυο πλευρές σε ένωση.

3)    Το διαφορετικό επίπεδο δημοκρατίας και ανάπτυξης.

Οι διαφορές στο επίπεδο δημοκρατίας και ανάπτυξης είναι μεγάλες.  Η Τουρκία ουσιαστικά διοικείται από τον στρατό ενώ και στην ανάπτυξη δεν τα πάει καλύτερα.  Και είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί Τούρκοι είναι άνεργοι και ζητούν ένωση της Κύπρου για να τους δώσουν δουλειά οι Κύπριοι.

4)    Η αμοιβαία καχυποψία.

      Από την πολιτική, την ιστορία και τη θρησκεία των δυο χωρών πολύ δύσκολα θα προσέλθει ένωση. Το ίδιο συμβαίνει και με τις εθνικιστικές απόψεις οι οποίες συντηρούν τους φόβους και την εθνική ασφάλεια.

 

Μας ενώνουν:

1)      Η Γεωγραφία.

Όπως ξέρουμε, οι δύο χώρες βρίσκονται πολύ κοντά η μία στην άλλη. Έχουν 1000 χρόνια κοινής ιστορίας (μέσα σ’ αυτή έχουν  βρεθεί πάρα πολλές φορές εχθροί) και είναι πολύ δύσκολη η συμφιλίωση.  Πιστεύουμε όμως  ότι μετά από λίγα χρόνια ο τουρισμός, το εμπόριο και το περιβάλλον θα προχωρήσουν σε συμφιλίωση.

2)    Η Ευρωπαϊκή Ένωση.

     Η Ελληνική πλευρά επιλέγοντας να στηρίξει την πορεία της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή Ένωση κατάφερε να κάνει την Τουρκία να μη θεωρεί την Ελλάδα ως αντίπαλο στην Ένωση.

 

 

 

ΣΤ2