ΤΟ  ΠΡΩΙΝΟ

 

Παιδιά που δεν τρώνε πρωινό, στο σχολείο νιώθουν

κουρασμένα, νυστάζουν και χάνουν πολύτιμες ώρες από την απόδοσή τους.

 Το πρωινό μου μπορεί να αποτελείται από:

  • Ένα ποτήρι φρέσκο γάλα + 3-4 κουταλιές σούπας δημητριακά (χωρίς παραπάνω ζάχαρη και σοκολάτα) + 1 φρούτο.

  • Ένα χυμό πορτοκάλι, ένα ποτήρι φρέσκο γάλα, 1-2 φέτες ψωμί με φυτικό βούτυρο και μέλι.

  • Ένα ποτήρι φρέσκο γάλα + 1 τοστ με τυρί + ζαμπόν άπαχο + ένα χυμό.

  • Ένα ποτήρι φρέσκο γάλα + 1-2 φέτες ψωμί με λάδι και ζάχαρη + 1 φρούτο.

  • ΤΟ ΚΟΛΑΤΣΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ

 

Στο σχολείο τρώω:

  • Ένα σάντουιτς που το έχω ετοιμάσει στο σπίτι από μαύρο ψωμί μαζί με τυρί, άπαχο ζαμπόν και λίγο μαρούλι.

  • Μέσα σ’ ένα στρογγυλό ψωμάκι έχω βάλει αβγό σφιχτό κομμένο στη μέση και λίγο τυρί.

  • Αγοράζω ένα κουλούρι και πίνω ένα χυμό.

  • Στο δεύτερο διάλειμμα τρώω 2 φρούτα.

  • ΤΑ ΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΟΧΙ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝΠίνω ένα χυμό χωρίς ανθρακικό.

Α' καί Β' τάξη

ΤΑ ΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΟΧΙ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ

 

 

Ναι στους ξηρούς καρπούς.

Όχι στα γαριδάκια.

 

Ναι στα φρέσκα φρούτα.

Όχι στην πίτσα.

 

Ναι στους φρέσκους χυμούς.

Όχι στα παγωτά.

 

Ναι στα γαλακτοκομικά.

Όχι στα γλυκά.

 

Ναι στα λαχανικά, όσπρια και θαλασσινά.

Όχι στα φαστ-φουντ.

 

Ναι στο νερό.

Εύη Μίνη (Ε1)Όχι στα αναψυκτικά.

 

 

 

Το παγωτό είναι ίσως το τρόφιμο που χαρακτηρίζει την καλοκαιρινή περίοδο. Είναι όμως μια τροφή με πολλές θερμίδες, κυρίως από λίπος, αλλά και ιδιαίτερα ευπαθής στις καλοκαιρινές κλιματικές συνθήκες.

Έτσι ένα παγωτό μπορεί να μας «φορτώσει» με αρκετές θερμίδες που κυμαίνονται –ανάλογα με τον τύπο του παγωτού- από 90 – 350 ανά μπάλα ή περίπου 180 – 350 ανά 100 γραμμάρια. Λιγότερες βέβαια βρίσκουμε στα παγωτά τύπου «γρανίτα» και περισσότερες σε παγωτά τύπου «παρφέ».

    Τελευταία, οι μεγάλες εταιρείες έχουν φέρει στην αγορά παγωτά τύπου «λάιτ» που δίνουν αρκετά λιγότερο λίπος και θερμίδες (70 – 120) ανά ξυλάκι.

    Πέρα όμως από το θερμιδικό φορτίο, τα παγωτά θέλουν μεγάλη προσοχή, εύκολα μπορούν να αλλοιωθούν από τη ζέστη. Έτσι προσοχή θέλουν τα παγωτά που προσφέρονται χύμα, καθώς και τα παγωτά ψυγείου που βρίσκονται εκτεθειμένα στον ήλιο. Ένα παγωτό που έχει κομμάτια πάγου είναι συχνά ακατάλληλο για κατανάλωση και χρειάζεται προσοχή.   

 

 

 

ΠΑΓΩΤΑ

Βάλια Λιακοπούλου (Ε1)