Ο θαυμαστός κόσμος των δελφινιών

 

Είναι πανέμορφα, πανέξυπνα και συχνά επιδίδονται σε μοναδικές φιγούρες μέσα και έξω από το νερό! Τα δελφίνια ξέρουν να κλέβουν την παράσταση!

Γενικά χαρακτηριστικά

Τα δελφίνια είναι θηλαστικά και ανήκουν στην οικογένεια των δελφινιών! Δεν έχουν βράγχια όπως τα ψάρια, αλλά πνεύμονες, γι’ αυτό και αναγκάζονται να βγάζουν συχνά το κεφάλι τους από το νερό. Η ουρά τους, όπως και το χαρακτηριστικό ραχιαίο τους πτερύγιο, αποτελείται από πυκνούς ιστούς και δεν έχει κόκαλα. Μερικά από τα εξήντα περίπου είδη που υπάρχουν είναι το δελφίνι στενέλα, το ρινοδέλφινο και το κοινό σε όλους μας δελφίνι.

Ζουν γύρω στα εκατό χρόνια!

Διατροφικές συνήθειες

Τα δελφίνια συχνά ακολουθούν τα πλοία κατά μικρές ή μεγάλες ομάδες και τρέφονται με σουπιές, καλαμάρια, χταπόδια και μικρά ψάρια. Έχουν κωνικά δόντια και ο αριθμός τους ποικίλει ανάλογα το είδος. Συνήθως έχουν από 72 έως 104 δόντια.

Ορισμένα ειδικά εκπαιδευμένα δελφίνια μπορούν

να καταδυθούν ακόμα και στα 547 μέτρα!

 Τρόπος επικοινωνίας

Τα πανέμορφα αυτά θηλαστικά δεν είναι μόνο πανέξυπνα αλλά και κοινωνικά, γι’ αυτό και είναι φιλικά με τους ανθρώπους. Ζουν σε ομάδες και επικοινωνούν μεταξύ τους, κυρίως με σφυρίγματα. Για να εξερευνήσουν το περιβάλλον τους, εκπέμπουν υπέρηχους, τους οποίους εστιάζουν προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση. Η ηχώ που επιστρέφει λειτουργεί ως ηχητική εικόνα, που τους αποκαλύπτει αν πρόκειται για λεία ή για κάποιον κίνδυνο! Λέγεται ότι αγαπούν ιδιαίτερα τη μουσική!

 Τα δελφίνια κοιμούνται με το ένα μάτι ανοιχτό! Πού οφείλεται αυτό; Στο ότι ο ύπνος λαμβάνει χώρα μόνο στο ένα ημισφαίριο του εγκεφάλου κάθε φορά! Στη συνέχεια, θ’ ανοίξουν το κλειστό μάτι και θα κλείσουν το άλλο!

 Εξαιρετικοί κολυμβητές

Θεωρούνται πρωταθλητές στο κολύμπι! Συνήθως κολυμπούν με 5 έως 11 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 30 χιλιόμετρα την ώρα! Επίσης, καταδύονται από 3 έως 45 μέτρα, ενώ μπορούν να φτάσουν ακόμα και τα 300 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού!

 Η κυοφορία τους διαρκεί δέκα μήνες!

Τα δελφίνια έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά εδώ και 15 εκατομμύρια χρόνια!

Γιάννης Τούτσης (Ε1)