4ο Δημοτικό Σχολείο ΙΛΙΟΥ Το βήμα των εκπαιδευτικών

4ο Δημοτικό Σχολείο ΙΛΙΟΥ

 

Διεύθυνση: Πολυτέκνων 20  Ίλιον

 Τηλέφωνο: 210-2612083 -  Fax: 210-2691536

 email: 4dimiliou@sch.gr

 

Το βήμα των εκπαιδευτικών

Άρθρο 4ο - 16/02/2009

« Σκέψεις, τραβώντας για…. την Ήπειρο(!) »
 

    Ως ….ερμαϊκή, ούτως ειπείν, στήλη -ετοίμη προς κατάρρευσιν, έξ αλκιβιαδείου τινός συγχρόνου ύβρεως, μετά των γονάτων κεκαμμένων και των χειρών εκτεταμένων(!)- στο….τιμόνι και μετά από 320 περίπου πέτρινα χιλιόμετρα της αγωνίας, του φόβου και του τρόμου, αντικρίζεις, όλο ανακούφιση, λίγο μετά την Αμφιλοχία, επί της «….Επαρχιακής οδού(!)» Αντιρρίου- Ιωαννίνων, την επιγραφή, «Καλώς ήλθατε στην Ήπειρον». Και όπως μου είπε κάποτε και κάποιος Ηπειρώτης συγγενής –εξ αγχιστείας - χαρακτηριστικά: «Τότε Δημήτρη, παρκάρω δεξιά, κατεβαίνω, φιλάω το χώμα της μάνας γης και πίνω μια … μπύρα(!), έτσι για να το γιορτάσω!».


   Όταν μου το πρωτοείπε,τον ειρωνεύτηκα , τον αποπήρα. Δεν ένιωσα
αμέσως το δέος του, το πάθος του, την «τρέλα» του για τη γενέτειρά του. Μάλιστα του είπα πως κι εγώ το ίδιο θα ’κανα, αλλά……για να ευχαριστήσω το Μεγαλοδύναμο που για άλλη μία φορά έφτασα ως εκεί σώος με την οικογένειά μου. Καθώς περνούσαν τα χρόνια, σιγά σιγά ,όλο και πλησίαζα σε κείνον και όλο και περισσότερο……πάγωνε κι η δική μου «μπύρα» στις αποσκευές μου..! Μόλις πρόσφατα, 12 χρόνια μετά, έψαξα κι εγώ εκ νέου την επιγραφή, πάρκαρα, κατέβηκα και με απίστευτη λαχτάρα, αφού ρούφηξα από το κρυστάλλινο άρωμά της, ξεδίψασα, ανακουφίστηκα.


    Έχεις την αίσθηση πως η τόσο δύσκολη αυτή διαδρομή, φτιάχτηκε σκόπιμα έτσι, για να σε δοκιμάσει για τις προθέσεις σου. Έτσι, σα να σου λέει πως τα ωραία και αληθινά, μόνο μετά από κόπο αξίζει να τα κερδίζεις. Δεν είναι εύκολη η πρόσβαση στην Ήπειρο, γιατί δεν είναι εύκολη η Ήπειρος….! Αυτός ο δρόμος της ταιριάζει απόλυτα !! Η Ήπειρος δεν είναι ψεύτικη, δεν υπόσχεται νόθα, μιλάει με το στόμα της Αξιοσύνης και της Αλήθειας. Είναι η όμορφη γυναίκα που θα σε δοκιμάσει, θα σε κουράσει,θα σε παιδέψει, θα σε ταλανίσει, έτσι για να σιγουρευτεί πως της αξίζεις και τότε να σου δοθεί.Η διαδρομή είναι η Οδύσσειά σου και η Ήπειρος η Ιθάκη σου.Τότε και μόνο θα νιώσεις να σου ανταποδίδει τον αγώνα σου,το πείσμα σου, την αγάπη σου. Ίσως είναι η μόνη περιοχή στην Ελλάδα, που σου μαθαίνει -ή σου θυμίζει- τι θα πει προσπάθεια, αγώνας, επιμονή, θάρρος, πείσμα, μεράκι, καρτερία. Είναι άλλωστε κάτι που τόσο μας λείπει σήμερα!


    Σήμερα, στην εποχή του «φαίνεσθαι», που όλα περνούν απ’ το εύκολο, άμεσο και ακοπίαστο κέρδος, με οποιοδήποτε μέσο και τίμημα, ποιος νοιάζεται πλέον για τη διαδρομή του, το ταξίδι του, την περιπέτειά του, το «είναι» του! Κι όμως, η Ήπειρος στέκει εκεί ολόρθη, αγέρωχη, αδέκαστη και –όπως πάντα- ανυποχώρητη και σε «ζυγίζει», σε αξιολογεί.


    Θα κοπιάσεις, θα μοχθήσεις για να τη γνωρίσεις, να τη χαρείς, να την απολαύσεις, να την κατακτήσεις! Δεν καταλαβαίνει από φτιασιδώματα, μασκαρέματα, ντόπες και φενακισμούς. Τα ’ζησε στο πετσί της όλα τούτα, ξέρει καλά από προσωπεία και ψιμύθια. Η Ήπειρος δε θέλει ταξιδιώτες αναψυχής, τουρίστες του Σαββατοκύριακου, περαστικούς της ραστώνης.Όλους αυτούς τους αποβάλλει εύκολα, σύντομα και οριστικά. Η Ήπειρος θέλει τους ώριμους, τους συνειδητοποιημένους και καταλαγιασμένους, τους ντόμπρους και στιβαρούς δουλευτές,τους έμπειρους και ικανούς μαχητές, τους άξιους και αποφασισμένους. Όλους αυτούς, αφού τους δεχτεί αρχικά, στη συνέχεια θα τους δείξει κάμποσα απ’ τα μυστικά της , για να τους γοητεύσει, να τους μαγέψει, ώστε να την ξαναπροτιμήσουν. Έτσι, θα τους δίνεται λίγο λίγο κάθε φορά και πάντα στο μέτρο που ο καθένας προσπάθησε. Μετά από πολλά χρόνια θα μπορεί καθένας τους να πει, χωρίς κομπασμό, αλαζονεία, έπαρση, πως αγαπά την Ήπειρο, γιατί τη γύρισε, τη μύρισε, τη μελέτησε. Αγαπώ την Ήπειρο σημαίνει αγαπώ την Ομορφιά, τη Φύση,τις Αξίες, την Αλήθεια, τον Αγώνα, την Προσπάθεια, τη Διαδρομή, τη Δουλειά, τη Σοφία, τον Πολιτισμό.


    Μπορεί η Ευρώπη να χαρακτήρισε την Ήπειρο ως τη φτωχότερη γωνιά των Βαλκανίων, όμως η Ήπειρος , όλο ….καμάρι γι’ αυτό(!), πετώντας στα σκουπίδια τη λογική της λογιστικής αντίληψης των τεχνοκρατών της για τη φτώχεια, χαρακτηρίζει την Ευρώπη ως τη φτωχότερη πνευματικά γωνιά του Κόσμου, στον αιώνα μας.Στέκει εκεί δυσπρόσιτη και πιστή σε ιδέες, αξίες, πανανθρώπινες και διαχρονικές Θερμοπύλες και αντιστέκεται ακόμα με την πέτρα , το βουνό, και τη θάλασσα , με την Πάργα της , τα Γιάννενα, το Κομπότι, το Πέτα, τη Δωδώνη, το Καλπάκι, την Πίνδο, το Σούλι, γράφοντας ακόμα με την πένα του ….«Ανώνυμου» τη σύγχρονη «Ελληνική Νομαρχία» της αντίστασής της στη δυσοσμία του ξενόφερτου υποπολιτισμού μας.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Καλώς να γίνει η «Ιονία» …κάποτε(!), μόνο που τότε, διανύοντάς την,εμείς ας επιλέξουμε να τη γράφουμε με «ω»….(!), ως την οδό προς τη γνώση, την ομορφιά, την προκοπή, τον Πολιτισμό, προς την…… «Ήπειρο»!!!

[ΜΑΗΣ 2008]

ΡΟΥΚΟΥΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

 

Μάιος 2008
Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου "ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ"

 

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα ...

 

 

Φιλοξενία ιστοσελίδας από το sch.gr

 

Πνευματικά Δικαιώματα ® - 4ο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου - 2003-2010