4ο Δημοτικό Σχολείο ΙΛΙΟΥ Αφιερώματα

4ο Δημοτικό Σχολείο ΙΛΙΟΥ

 

Διεύθυνση: Πολυτέκνων 20  Ίλιον

 Τηλέφωνο: 210-2612083 -  Fax: 210-2691536

 email: 4dimiliou@sch.gr

 

Αφιερώματα - Αλέκος Παναγούλης

Τη νύχτα της Πρωτομαγιάς του 1976 ο Παναγούλης σκοτώθηκε σε "ύποπτο" αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Ο Αλέκος Παναγούλης, ο μεγάλος αγωνιστής.

(Λίγα λόγια..)

(1939 – 1976). Γιος αξιωματικού του στρατού. Το 1960 γράφτηκε στη σχολή Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων.

 Όταν έγινε η δικτατορία στις 21 Απριλίου, ο Παναγούλης ήταν στρατιώτης στη Βέροια. Λίγο αργότερα λιποτάκτησε και εργάστηκε, με σκοπό την οργάνωση αντιδικτατορικού αγώνα. Όταν οι αρχές επεσήμαναν τη δράση του, έφυγε στην Κύπρο, όπου προετοίμασε την απόπειρα δολοφονίας του Γ. Παπαδόπουλου.

Στις 13 Αυγούστου πραγματοποίησε το εγχείρημά του αλλά χωρίς επιτυχία. Συνελήφθη και φυλακίστηκε. Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του βασανίστηκε απάνθρωπα και τελικά οδηγήθηκε στο στρατοδικείο, που τον καταδίκασε σε θάνατο. Η στρατιωτική, ωστόσο, κυβέρνηση, υπό την πίεση της διεθνούς κοινής γνώμης, δεν προχώρησε στην εκτέλεσή του.

Μετά τη μεταπολίτευση ο Παναγούλης εξελέγη βουλευτής στην Αθήνα. Στη Βουλή έδειξε την ίδια αγωνιστικότητα, υποστηρίζοντας την κάθαρση της ελληνικής κοινωνίας από τα στοιχεία που συνεργάστηκαν ή στήριξαν το δικτατορικό καθεστώς.

Τη νύχτα της Πρωτομαγιάς του 1976 ο Παναγούλης σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στη λεωφόρο Βουλιαγμένης. Πολλοί όμως υποστηρίζουν πως ο θάνατός του δεν οφειλόταν σε ατύχημα αλλά σε προμελετημένη δολοφονική ενέργεια.

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα ...

 

Φιλοξενία ιστοσελίδας από το sch.gr

 

Πνευματικά Δικαιώματα ® - 4ο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου - 2003-2010